Szarlotka królewska to połączenie soczystych jabłek, aromatycznego cynamonu i kruchutkiej bezy. Ten przepis jest niesamowicie prosty i zawsze się udaje, a ciasto znika z talerzy w mgnieniu oka! Z pewnością zasmakuje również Twojej rodzinie.
Każdy fan szarlotek powinien wypróbować wersję z bezą, bowiem nadaje ona wyjątkowego smaku i całkowicie odmienia standardowy przepis na jabłkowe ciasto. Szarlotka królewska wymaga nieco więcej czasu niż jej podstawowa wersja, jednak już pierwszy kęs wynagradza z nawiązką czas spędzony w kuchni.
Szarlotka królewska – składniki:
Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta według naszego domowego przepisu musimy uszykować również formę do pieczenia. Najlepsze będą takie o wymiarach 24×24 cm, 20×30 cm lub tortownica 28 cm z wysokim rantem.
Beza:
- 3 białka jajek
- Niepełna szklanka cukru (około 190 gram)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Ciasto oraz masa z jabłek:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (waga przed obraniem i wydrążeniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- Niecałe pół szklanki cukru pudru (ok. 80 gram)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
*Szklanka 250ml
Szarlotka królewska – przepis krok po kroku:
Krok 1. Przygotuj dużą miskę i umieść w niej mąkę, jajko, cukier puder oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki, następnie dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Krok 2. Tak przygotowane składniki zagnieć na na zwartą kulę, aby to zrobić możesz użyć miksera z hakami do ciasta kruchego lub zrobić to dłońmi.
Krok 3. Aby szarlotka królewska wyszła idealna, ciasto na nią zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Krok 4. W czasie chłodzenia ciasta obierz cienko jabłka, a następnie pokrój je na ćwiartki. Potem usuń gniazda nasienne i utrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Miskę z jabłkami odłóż na 20 minut, aby puściły sok.
Krok 5. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, a następnie dodaj do jabłek cynamon.
Krok 6. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem, a potem wysmaruj go masłem.
Krok 7. Po godzinie chłodzenia wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części, następnie jedną z nich włóż do zamrażalnika, a drugą wyłóż dno formy. Dla ułatwienia ciasto możesz również pokroić na mniejsze kawałki i zlepiać je w całość na formie.
Krok 8. Na ciasto wyłóż starte jabłka, następnie całość delikatnie wyrównaj i uklep.
Krok 9. Beza
Szarlotka królewska wymaga jeszcze przygotowania bezy – w tym celu krótko ubijaj mikserem białka na sztywno. Warto do białek dodać szczyptę soli, a gdy zaczną one przybierać konsystencję puszystej piany możemy zacząć dodawać cukier. Nie przerywając miksowania należy dodawać do białek po łyżce cukru, za każdym razem miksując całość przez około minutę. Na koniec gdy masa będzie już gładka, gęsta i błyszcząca dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i jeszcze krótką chwilę ubijać.
Krok 10. Tak przygotowaną masę bezową wyłóż na ciasto z jabłkami.
Krok 11. Wyjmij z zamrażalnika drugą połowę ciasta i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, następnie posyp nią masę bezową, tak aby ciasto przykryło ją całkowicie.
Krok 12. Szarlotka królewska już prawie gotowa! Teraz umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz ok. 60-70 minut.
Krok 13. Gdy ciasto już będzie wypieczone uchyl drzwi piekarnika na 20 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki całkowicie na 10 minut, następnie wyjmij szarlotkę i połóż na kratkę do przestudzenia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>