Przepis na pyszny sernik królewski – ciasto o nieziemskim smaku

0
10834

Sernik królewski to mój faworyt wśród serników, a co więcej uwielbia go cała moja rodzina. Nie ma co się dziwić, gdyż jego smak jest zniewalający. Za każdym razem znika z talerzy, tak szybko, że aż mam ochotę kolejnym razem upiec podwójną porcję. Idealnie sprawdza mi się na każdą okazję. Zdecydowanie wypróbuj ten przepis!

Sernik królewski to idealne ciasto na zbliżające się święta. Jest nie tylko przepyszny, ale również łatwy w przygotowaniu. Kakaowe kruche ciasto, pomiędzy którym jest idealna masa serowa, zadowoli każde podniebienie. Wypiek ten zawsze mi się sprawdza, a przepis nigdy nie zawodzi. Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodny makowiec zawijany - idealny na świąteczny stół

Składniki na sernik królewski – przepis

Użyłam kwadratowej formy o wymiarach 25 cm.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Bezę Pavlowa - zawsze wychodzi idealnie

Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego dobrze zmielonego sera
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Jednogarnkowe danie, które podbije Wasze serca - inna wersja spaghetti. Sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sernik królewski – przepis krok po kroku:

Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodajemy cukier.

Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek (białka zużyjemy do masy serowej). Żółtka dodajemy do suchych składników.

Krok 3. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy również łyżkę śmietany.

Krok 4. Całość ugniatamy, do czasu połączenia się składników. Dobrze ugniecione ciasto dzielimy na dwie równe części i owijamy w folię spożywczą. Oba ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

Krok 5. Po upłynięciu 30 min jeden kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek (o wielkości blaszki) i umieszczamy go w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki.

Krok 6. Następnie miękkie masło rozcieramy z cukrem ok. 7 min i dodajmy stopniowo po żółtku cały czas miksując.

Krok 7. Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo po łyżce sera (cały czas miksując).

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 8. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajmy do reszty delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy budyń.

Krok 9. Masę serową przelewamy do blaszki, na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce (o większych oczkach) na wierzch masy serowej.

Krok 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* przez 1 h. Po pieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here