Sernik królewski to mój faworyt wśród serników, a co więcej uwielbia go cała moja rodzina. Nie ma co się dziwić, gdyż jego smak jest zniewalający. Za każdym razem znika z talerzy, tak szybko, że aż mam ochotę kolejnym razem upiec podwójną porcję. Idealnie sprawdza mi się na każdą okazję. Zdecydowanie wypróbuj ten przepis!
Sernik królewski to idealne ciasto na zbliżające się święta. Jest nie tylko przepyszny, ale również łatwy w przygotowaniu. Kakaowe kruche ciasto, pomiędzy którym jest idealna masa serowa, zadowoli każde podniebienie. Wypiek ten zawsze mi się sprawdza, a przepis nigdy nie zawodzi. Polecam!
Składniki na sernik królewski – przepis
Użyłam kwadratowej formy o wymiarach 25 cm.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżka śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego dobrze zmielonego sera
- 3 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Sernik królewski – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodajemy cukier.
Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek (białka zużyjemy do masy serowej). Żółtka dodajemy do suchych składników.
Krok 3. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy również łyżkę śmietany.
Krok 4. Całość ugniatamy, do czasu połączenia się składników. Dobrze ugniecione ciasto dzielimy na dwie równe części i owijamy w folię spożywczą. Oba ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Krok 5. Po upłynięciu 30 min jeden kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek (o wielkości blaszki) i umieszczamy go w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki.
Krok 6. Następnie miękkie masło rozcieramy z cukrem ok. 7 min i dodajmy stopniowo po żółtku cały czas miksując.
Krok 7. Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo po łyżce sera (cały czas miksując).
Krok 8. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajmy do reszty delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy budyń.
Krok 9. Masę serową przelewamy do blaszki, na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce (o większych oczkach) na wierzch masy serowej.
Krok 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180* przez 1 h. Po pieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>