Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich kuchniach, a szkoda, bo smak tego ciasta jest rewelacyjny. Jego cytrusowy posmak sprawia, że wypiek ma przyjemny smak. Aromat tego ciasta powala na kolana. Koniecznie wypróbuj przepis!
Odkąd odkryłam ten przepis, nie mogę wyjść z podziwu smaku tego ciasta. Pomarańcza w nim zawarta sprawia, że ten wypiek to strzał w dziesiątkę, dla osób które uwielbiają cytrusy. Poza pysznym smakiem, pomarańcza zawiera ogromne pokłady witaminy C oraz spowalnia procesy starzenia się. Serdecznie polecam ten domowy przepis!
Składniki na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady – przepis
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Forma, której użyłam ma średnicę 21 cm.
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 100 ml wyciskanego soku ze świeżych pomarańczy
- tabliczka mlecznej czekolady
- cukier puder do oprószenia
Ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady – przepis krok po kroku:
Krok 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną przesiewamy do naczynia i odstawiamy.
Krok 2. Na tarce ścieramy skórkę z jednej pomarańczy.
Krok 3. Do miski wrzucamy 200 g miękkiego masła oraz 170 g drobnego cukru. Ucieramy mikserem do powstania pięknej puszystej masy maślanej.
Krok 4. Po dobrym utarciu masła dodajemy do miski po jednym jajku, nadal ucierając dokładnie masę mikserem.
Krok 5. Do ucieranych składników dodajemy skórkę z pomarańczy, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dobrze ucieramy mikserem.
Krok 6. Do przygotowanej masy stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i z skrobią ziemniaczaną, co jakiś czas wlewając sok z pomarańczy. Mieszamy szpatułką do czasu połączenia się składników.
Krok 7. Tabliczkę czekolady kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy, mieszając delikatnie szpatułką.
Krok 8. Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Krok 9. Ciasto pieczemy w temperaturze 170*C na środkowej półce (grzanie góra dół), przez 40 min do tzw. suchego patyczka.
Krok 10. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>