Śliwki w occie. Fantastyczny przepis, który zawsze się udaje

0
21506

Pieczeń, pasztet, sałatka – niezależnie od tego co masz w planach marynowane śliwki w occie zawsze będą doskonałym dodatkiem, który z pewnością urozmaici Twoje danie. Nasz przepis jest szybki i łatwy, wystarczy trochę wolnego czasu, aby wyczarować smakowite przetwory na zimę.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Śliwki w occie coraz rzadziej pojawiają się w naszych domowych spiżarkach, bowiem nie każdy lubi ich specyficzny smak. Jednak zdecydowanie warto zerknąć na nasz domowy przepis i przygotować choć kilka słoiczków. Marynowane śliwki świetnie sprawdzają się jako przystawki, ponieważ idealnie komponują się z serami pleśniowymi i dojrzewającymi. To połączenie smaków zawsze odnajduje swoich wielbicieli na rodzinnych przyjęciach. Ponadto, z pewnością wykorzystasz owoce podczas przygotowywania świątecznych dań.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekośliwkę w trzech prostych krokach

Składniki na marynowane śliwki w occie:

Niespełna godzina czasu i 5 składników – tego potrzebujesz, aby przygotować najlepsze śliwki w słoikach. Fani tego owocu będą z pewnością zachwyceni!

  • 1 kg śliwek węgierek (lub innych)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • Łyżeczka goździków
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Opcjonalnie:

  • Laska cynamonu

*Moja szklanka ma 250 ml

*Na podaną ilość składników przygotuj cztery słoiki 370 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Marynowane śliwki w occie – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Umyj dokładnie wszystkie owoce pod bieżącą wodą, a następnie usuń z nich ogonki oraz pestki, dzieląc je na połówki.

Krok 2. Tak przygotowane śliwki umieść po równo w słoikach, nieco je dopychając do dna.

Krok 3. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę – do garnka wlej wodę, a potem dodaj cukier i łyżeczkę goździków. Jeśli zdecydujesz się dodać laskę cynamonu, również zrób to teraz. Przygotowaną zgodnie z przepisem zalewę zagotuj, nie zapominając o mieszaniu. Na koniec dolej octu i ponownie zagotuj całą zalewę.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z zupek chińskich. Pyszny i ekspresowy lunch do pracy i szkoły
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Krok 4. Gdy zalewa jest jeszcze gorąca, zalej nią śliwki w słoikach, a następnie dobrze zakręć każdy z nich.

Krok 5. Ostatnim elementem naszego przepisu jest pasteryzacja, aby mieć pewność, że nasze przetwory będą pyszne i świeże przez wiele miesięcy wystarczy gotować słoiki przez 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Snikers - przepis na pyszne domowe ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here