Czekośliwka to nic innego jak powidło ze śliwek z dodatkiem czekolady. Lubią je zarówno dorośli jaki i dzieci. Czekoladowe powidło ze śliwek możemy zjadać na zwykłej kanapce, może posłużyć jako nadzienie do naleśników czy drożdżówek. Nutellą czekoladową można również przekładać ciasta i ciasteczka.
Składniki na czekośliwkę – przepis
Do przygotowania około 1.3 litra gotowej czekośliwki potrzebować będziemy następujących składników:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki wody
- 150 g cukru
- 150 g ciemnej czekolady (najlepiej o zawartości 70% kakao)
- Opcjonalnie łyżeczka przyprawy korzennej domowej roboty (przepis znajdziesz TUTAJ)
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie konfitury krok po kroku – przepis
Krok 1. Śliwki należy dokładnie umyć i przekroić na połówki. Pestki wyjmujemy i oczyszczone śliwki wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i zaczynamy powoli podgrzewać.
Krok 2. Często mieszając doprowadzamy śliwki do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Kolejno dodajemy czekoladę oraz cukier (przyprawę korzenną jeśli chcemy) i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy słoiki z powidłem w takiej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>