Snikers – przepis na pyszne domowe ciasto

0
11812

Wielu z nas, nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Nic dziwnego, snikers to pyszne i lubiane chyba przez wszystkich ciasto. Koniecznie wypróbujcie przepis. Smacznego!

Składniki na ciasto snikres – przepis

Do przygotowania snikersa potrzebować będziemy następujących składników:

Dodatkowe składniki:

  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • puszka masy kajmakowej
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Zacznijmy od przygotowania polewy orzechowej. W garnku należy rozpuścić  margarynę z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia cukru i odstawiamy polewę do przestudzenia.

Krok 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy pokrojoną margarynę oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach. Ciasto podczas wałkowania posypujemy mąką, by się nie kleiło. Blaty przenosimy na papier do pieczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Krok 3. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Z kolei na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty studzimy nie wyciągając ich z formy do pieczenia.

Krok 4. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń należy ostudzić.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Krok 5. Składamy nasze ciasto: pierwszy blat – masa budyniowa – drugi blat – masa kajmakowa – blat z orzechami. Gotowe ciasto należy schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here