Wielu z nas, nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Nic dziwnego, snikers to pyszne i lubiane chyba przez wszystkich ciasto. Koniecznie wypróbujcie przepis. Smacznego!
Składniki na ciasto snikres – przepis
Do przygotowania snikersa potrzebować będziemy następujących składników:
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 2-3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę orzechową:
- 200 -250 g orzechów
- 100 gram margaryny
- łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
Dodatkowe składniki:
- opakowanie budyniu śmietankowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 700 ml mleka
- puszka masy kajmakowej
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. Zacznijmy od przygotowania polewy orzechowej. W garnku należy rozpuścić margarynę z cukrem i miodem. Dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia cukru i odstawiamy polewę do przestudzenia.
Krok 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy pokrojoną margarynę oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach. Ciasto podczas wałkowania posypujemy mąką, by się nie kleiło. Blaty przenosimy na papier do pieczenia.
Krok 3. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Z kolei na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty studzimy nie wyciągając ich z formy do pieczenia.
Krok 4. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń należy ostudzić.
Krok 5. Składamy nasze ciasto: pierwszy blat – masa budyniowa – drugi blat – masa kajmakowa – blat z orzechami. Gotowe ciasto należy schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce. Smacznego!