Gruszki w occie na słodko. Łatwy przepis na pyszną przekąskę do słoików

Po licznych przetworach truskawkowo-czereśniowych, nadszedł czas na kolejny, smakowity owoc. Przepis na gruszki w occie szczególnie docenimy zimą, gdy wybór w świeżych owocach będzie mocno ograniczony. Ponadto, gruszki ze słoika świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs na zimno – taka przystawka z pewnością zrobi furorę na przyjęciu.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Zdecydowanie moim faworytem wśród owoców są truskawki, jednak razem z nimi na podium jest arbuz i właśnie gruszki. Mając domowy przepis na słodką zalewę, wiedziałam, że muszę zrobić choć kilka słoiczków, tym bardziej, że gruszki w occie są naprawdę łatwe w przygotowaniu.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na gruszki w occie na słodko:

Do mojego przepisu zawsze dodaję trochę cynamonu i goździków, owoce nabierają wtedy niesamowitego smaku i sprawiają, że każdy kęs kojarzy się ze świętami. Ponadto, gruszki z zalewy są bardzo soczyste i po prostu ciężko się od nich oderwać!

  • 500 ml octu
  • 3 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 3 szczypty cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 25 szt goździków

*1 szklanka to 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Gruszki w occie – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności obierz wszystkie owoce i pokrój w ćwiartki, następnie usuń gniazda nasienne i przełóż je do garnka.

Krok 2.  W osobnym garnku połącz cukier, ocet, goździki i cynamon wraz z dwoma szklankami wody, potem tak przygotowaną zalewę zagotuj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany

Krok 3.  Następnie poczekaj aż zalewa nieco ostygnie i zalej nią ułożone w garnku gruszki. Całość odstaw na dobę, tak aby uzyskać odpowiedni smak.

Krok 4. W kolejnym dniu wyjmij gruszki z zalewy i ułóż w słoikach – w międzyczasie postaw garnek z zalewą na gaz i ponownie zagotuj.

Krok 5. Lekko przestudzoną zalewą zalej gruszki w słoikach i mocno zakręć, następnie pasteryzuj przetwory przez około 20-25 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle ze śliwkami - smaczny i szybki obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie ptysie z bitą śmietaną- łatwy przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here