Po licznych przetworach truskawkowo-czereśniowych, nadszedł czas na kolejny, smakowity owoc. Przepis na gruszki w occie szczególnie docenimy zimą, gdy wybór w świeżych owocach będzie mocno ograniczony. Ponadto, gruszki ze słoika świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs na zimno – taka przystawka z pewnością zrobi furorę na przyjęciu.
Zdecydowanie moim faworytem wśród owoców są truskawki, jednak razem z nimi na podium jest arbuz i właśnie gruszki. Mając domowy przepis na słodką zalewę, wiedziałam, że muszę zrobić choć kilka słoiczków, tym bardziej, że gruszki w occie są naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Składniki na gruszki w occie na słodko:
Do mojego przepisu zawsze dodaję trochę cynamonu i goździków, owoce nabierają wtedy niesamowitego smaku i sprawiają, że każdy kęs kojarzy się ze świętami. Ponadto, gruszki z zalewy są bardzo soczyste i po prostu ciężko się od nich oderwać!
- 500 ml octu
- 3 kg gruszek
- 1 kg cukru
- 3 szczypty cynamonu
- 2 szklanki wody
- 25 szt goździków
*1 szklanka to 250 ml
Gruszki w occie – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności obierz wszystkie owoce i pokrój w ćwiartki, następnie usuń gniazda nasienne i przełóż je do garnka.
Krok 2. W osobnym garnku połącz cukier, ocet, goździki i cynamon wraz z dwoma szklankami wody, potem tak przygotowaną zalewę zagotuj.
Krok 3. Następnie poczekaj aż zalewa nieco ostygnie i zalej nią ułożone w garnku gruszki. Całość odstaw na dobę, tak aby uzyskać odpowiedni smak.
Krok 4. W kolejnym dniu wyjmij gruszki z zalewy i ułóż w słoikach – w międzyczasie postaw garnek z zalewą na gaz i ponownie zagotuj.
Krok 5. Lekko przestudzoną zalewą zalej gruszki w słoikach i mocno zakręć, następnie pasteryzuj przetwory przez około 20-25 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>