Gruszki w occie na słodko. Łatwy przepis na pyszną przekąskę do słoików

0
6866
gruszki w occie przepis

Po licznych przetworach truskawkowo-czereśniowych, nadszedł czas na kolejny, smakowity owoc. Przepis na gruszki w occie szczególnie docenimy zimą, gdy wybór w świeżych owocach będzie mocno ograniczony. Ponadto, gruszki ze słoika świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs na zimno – taka przystawka z pewnością zrobi furorę na przyjęciu.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Zdecydowanie moim faworytem wśród owoców są truskawki, jednak razem z nimi na podium jest arbuz i właśnie gruszki. Mając domowy przepis na słodką zalewę, wiedziałam, że muszę zrobić choć kilka słoiczków, tym bardziej, że gruszki w occie są naprawdę łatwe w przygotowaniu.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na gruszki w occie na słodko:

Do mojego przepisu zawsze dodaję trochę cynamonu i goździków, owoce nabierają wtedy niesamowitego smaku i sprawiają, że każdy kęs kojarzy się ze świętami. Ponadto, gruszki z zalewy są bardzo soczyste i po prostu ciężko się od nich oderwać!

  • 500 ml octu
  • 3 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 3 szczypty cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 25 szt goździków

*1 szklanka to 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Gruszki w occie – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności obierz wszystkie owoce i pokrój w ćwiartki, następnie usuń gniazda nasienne i przełóż je do garnka.

Krok 2.  W osobnym garnku połącz cukier, ocet, goździki i cynamon wraz z dwoma szklankami wody, potem tak przygotowaną zalewę zagotuj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany

Krok 3.  Następnie poczekaj aż zalewa nieco ostygnie i zalej nią ułożone w garnku gruszki. Całość odstaw na dobę, tak aby uzyskać odpowiedni smak.

Krok 4. W kolejnym dniu wyjmij gruszki z zalewy i ułóż w słoikach – w międzyczasie postaw garnek z zalewą na gaz i ponownie zagotuj.

Krok 5. Lekko przestudzoną zalewą zalej gruszki w słoikach i mocno zakręć, następnie pasteryzuj przetwory przez około 20-25 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle ze śliwkami - smaczny i szybki obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie ptysie z bitą śmietaną- łatwy przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here