Przepis na chatkę Baby Jagi jest u nas w rodzinie od lat. To ulubione ciasto mojego syna, więc często gości u nas w domu. Przepis na ten pyszny sernik bez pieczenia jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, dlatego tę polecam go każdemu. Smacznego.
Składniki na chatkę Baby Jagi – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 36 herbatników
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 700g zmielonego twarogu lub ser z wiaderka
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1 galaretka
- 300ml gorącej wody
- 120g mlecznej czekolady
- 110ml śmietanki kremówki 30%
- opcjonalnie do dekoracji migdały, wiórka kokosowe, posypka cukrowa lub orzechy
- dodatkowo folia aluminiowa
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie chatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Galaretkę należy wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i przelać do płaskiego pojemnika. Dla ułatwienia wyciągnięcia galaretki z formy, na dno pojemnika można dać folię aluminiową. Galaretkę odstawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy ją do lodówki, by stężała.
Krok 2. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy przez około 1 minutę. Kolejno dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Następnie ciągle mieszając, partiami dodajemy ser. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krok 3. Masę serową dzielimy na trzy równe części. 1/3 masy przekładamy do miski i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.
Krok 4. Na folii aluminiowej układamy pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6. Na wierzch herbatników wykładamy masę serową z kakao. Kolejno na ciemnej masie serowej układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy na niej białą masę serową.
Krok 5. Następnie należy galaretkę wyjąć z foremki i pokroić ją na dość grube paski.
Krok 6. Na środku jasnej masy serowej układamy pasek galaretki.
Krok 7. Następnie unosząc boki folii aluminiowej zewnętrzne warstwy herbatników składamy w trójkąt, tworząc chatkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. Polewamy polewą i udekorujemy dowolnymi dodatkami.
Jak przygotować polewę – przepis
Przygotowanie polewy jest bardzo proste: do rondelka należy wlać śmietankę i zagotować. Do miski przekładamy połamaną czekoladę i zawalamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>