Przepis na chatkę Baby Jagi – prosty i pyszny sernik bez pieczenia

0
25780

Przepis na chatkę Baby Jagi jest u nas w rodzinie od lat. To ulubione ciasto mojego syna, więc często gości u nas w domu. Przepis na ten pyszny sernik bez pieczenia jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, dlatego tę polecam go każdemu. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki na chatkę Baby Jagi – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 36 herbatników
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 700g zmielonego twarogu lub ser z wiaderka
  • 90g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 galaretka
  • 300ml gorącej wody
  • 120g mlecznej czekolady
  • 110ml śmietanki kremówki 30%
  • opcjonalnie do dekoracji migdały, wiórka kokosowe, posypka cukrowa lub orzechy
  • dodatkowo folia aluminiowa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie chatki krok po kroku – przepis

Krok 1. Galaretkę należy wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i przelać do płaskiego pojemnika. Dla ułatwienia wyciągnięcia galaretki z formy, na dno pojemnika można dać folię aluminiową. Galaretkę odstawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy ją do lodówki, by stężała.

Krok 2. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy przez około 1 minutę. Kolejno dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Następnie ciągle mieszając, partiami dodajemy ser. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Krok 3. Masę serową dzielimy na trzy równe części. 1/3 masy przekładamy do miski i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.

Krok 4. Na folii aluminiowej układamy pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6. Na wierzch herbatników wykładamy masę serową z kakao. Kolejno na ciemnej masie serowej układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy na niej białą masę serową.

Krok 5. Następnie należy galaretkę wyjąć z foremki i pokroić ją na dość grube paski.

Krok 6. Na środku jasnej masy serowej układamy pasek galaretki.

Krok 7. Następnie unosząc boki folii aluminiowej zewnętrzne warstwy herbatników składamy w trójkąt, tworząc chatkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. Polewamy polewą i udekorujemy dowolnymi dodatkami.

Jak przygotować polewę – przepis

Przygotowanie polewy jest bardzo proste: do rondelka należy wlać śmietankę i zagotować. Do miski przekładamy połamaną czekoladę i zawalamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here