Przepis na chatkę Baby Jagi – prosty i pyszny sernik bez pieczenia

Przepis na chatkę Baby Jagi jest u nas w rodzinie od lat. To ulubione ciasto mojego syna, więc często gości u nas w domu. Przepis na ten pyszny sernik bez pieczenia jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, dlatego tę polecam go każdemu. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki na chatkę Baby Jagi – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 36 herbatników
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 700g zmielonego twarogu lub ser z wiaderka
  • 90g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 galaretka
  • 300ml gorącej wody
  • 120g mlecznej czekolady
  • 110ml śmietanki kremówki 30%
  • opcjonalnie do dekoracji migdały, wiórka kokosowe, posypka cukrowa lub orzechy
  • dodatkowo folia aluminiowa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie chatki krok po kroku – przepis

Krok 1. Galaretkę należy wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i przelać do płaskiego pojemnika. Dla ułatwienia wyciągnięcia galaretki z formy, na dno pojemnika można dać folię aluminiową. Galaretkę odstawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy ją do lodówki, by stężała.

Krok 2. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy przez około 1 minutę. Kolejno dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Całość dokładnie ucieramy. Następnie ciągle mieszając, partiami dodajemy ser. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Krok 3. Masę serową dzielimy na trzy równe części. 1/3 masy przekładamy do miski i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.

Krok 4. Na folii aluminiowej układamy pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy po 6. Na wierzch herbatników wykładamy masę serową z kakao. Kolejno na ciemnej masie serowej układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy na niej białą masę serową.

Krok 5. Następnie należy galaretkę wyjąć z foremki i pokroić ją na dość grube paski.

Krok 6. Na środku jasnej masy serowej układamy pasek galaretki.

Krok 7. Następnie unosząc boki folii aluminiowej zewnętrzne warstwy herbatników składamy w trójkąt, tworząc chatkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. Polewamy polewą i udekorujemy dowolnymi dodatkami.

Jak przygotować polewę – przepis

Przygotowanie polewy jest bardzo proste: do rondelka należy wlać śmietankę i zagotować. Do miski przekładamy połamaną czekoladę i zawalamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here