Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

0
15162

Dżemy są jednym z moich ulubionych dodatków do śniadań, świetnie sprawdzają się do chleba, tostów czy naleśników. Przeważnie są to przetwory z truskawek, malin, jagód oraz wiśni, jednak warto również spróbować tych bardziej niecodziennych smaków. Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii to wyjątkowe połączenie, które z pewnością również Ci zasmakuje. Warto zrobić więcej słoików, bo te dżemy są naprawdę fenomenalne!

DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na pyszne ogórki po cygańsku. Idealne na zimę

Składniki na dżem z cukinii:

  • 10 kg cukinii
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 galaretki agrestowe

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii krok po kroku:

Krok 1. Umyj, obierz, a następnie usuń gniazda nasienne z każdej cukinii – z 10 kg warzyw zostanie około 6 kg.

Krok 2. Cukinie pokrój w drobną kostkę i podziel na dwa garnki równo po 3 kg, potem duś przez około pół godziny na małym ogniu.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Krok 3. Po wyznaczonym czasie odlej powstałą wodę, a warzywa dokładnie zblenduj, następnie do każdego garnka dodaj po łyżeczce kwasku cytrynowego.

Krok 4. Umyj dobrze cytryny, zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij z owoców sok. Potem do każdego z garnków dodaj po równo skórki i soku. Na koniec podziel cukier po równo (około ¾ szklanki na każdy garnek) i dodaj do cukinii. Całość pogotuj jeszcze z 5 minut, tak aby dżem mocno bulgotał.

DZISIAJ GRZEJE:  Smakowita sałatka z cukinii i papryki na zimę. Przepis, który zawsze się udaje

Krok 5. Do każdego garnka dodaj po 3 galaretki – do jednego cytrynowe, do drugiego agrestowe, następnie dokładnie je wymieszaj, ale już bez gotowania.

Krok 6. Potem przelej dżem z cukinii do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami - rewelacja, trudno jej się oprzeć
DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here