Dżemy są jednym z moich ulubionych dodatków do śniadań, świetnie sprawdzają się do chleba, tostów czy naleśników. Przeważnie są to przetwory z truskawek, malin, jagód oraz wiśni, jednak warto również spróbować tych bardziej niecodziennych smaków. Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii to wyjątkowe połączenie, które z pewnością również Ci zasmakuje. Warto zrobić więcej słoików, bo te dżemy są naprawdę fenomenalne!
Składniki na dżem z cukinii:
- 10 kg cukinii
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1,5 szklanki cukru
- 3 galaretki cytrynowe
- 3 galaretki agrestowe
*Szklanka 250 ml
Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii krok po kroku:
Krok 1. Umyj, obierz, a następnie usuń gniazda nasienne z każdej cukinii – z 10 kg warzyw zostanie około 6 kg.
Krok 2. Cukinie pokrój w drobną kostkę i podziel na dwa garnki równo po 3 kg, potem duś przez około pół godziny na małym ogniu.
Krok 3. Po wyznaczonym czasie odlej powstałą wodę, a warzywa dokładnie zblenduj, następnie do każdego garnka dodaj po łyżeczce kwasku cytrynowego.
Krok 4. Umyj dobrze cytryny, zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij z owoców sok. Potem do każdego z garnków dodaj po równo skórki i soku. Na koniec podziel cukier po równo (około ¾ szklanki na każdy garnek) i dodaj do cukinii. Całość pogotuj jeszcze z 5 minut, tak aby dżem mocno bulgotał.
Krok 5. Do każdego garnka dodaj po 3 galaretki – do jednego cytrynowe, do drugiego agrestowe, następnie dokładnie je wymieszaj, ale już bez gotowania.
Krok 6. Potem przelej dżem z cukinii do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>