Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Dżemy są jednym z moich ulubionych dodatków do śniadań, świetnie sprawdzają się do chleba, tostów czy naleśników. Przeważnie są to przetwory z truskawek, malin, jagód oraz wiśni, jednak warto również spróbować tych bardziej niecodziennych smaków. Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii to wyjątkowe połączenie, które z pewnością również Ci zasmakuje. Warto zrobić więcej słoików, bo te dżemy są naprawdę fenomenalne!

DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na pyszne ogórki po cygańsku. Idealne na zimę

Składniki na dżem z cukinii:

  • 10 kg cukinii
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 galaretki agrestowe

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii krok po kroku:

Krok 1. Umyj, obierz, a następnie usuń gniazda nasienne z każdej cukinii – z 10 kg warzyw zostanie około 6 kg.

Krok 2. Cukinie pokrój w drobną kostkę i podziel na dwa garnki równo po 3 kg, potem duś przez około pół godziny na małym ogniu.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta duszona. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Krok 3. Po wyznaczonym czasie odlej powstałą wodę, a warzywa dokładnie zblenduj, następnie do każdego garnka dodaj po łyżeczce kwasku cytrynowego.

Krok 4. Umyj dobrze cytryny, zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij z owoców sok. Potem do każdego z garnków dodaj po równo skórki i soku. Na koniec podziel cukier po równo (około ¾ szklanki na każdy garnek) i dodaj do cukinii. Całość pogotuj jeszcze z 5 minut, tak aby dżem mocno bulgotał.

DZISIAJ GRZEJE:  Smakowita sałatka z cukinii i papryki na zimę. Przepis, który zawsze się udaje

Krok 5. Do każdego garnka dodaj po 3 galaretki – do jednego cytrynowe, do drugiego agrestowe, następnie dokładnie je wymieszaj, ale już bez gotowania.

Krok 6. Potem przelej dżem z cukinii do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami - rewelacja, trudno jej się oprzeć

DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here