Wyśmienity przepis na brzoskwinie w syropie. O wiele lepsze niż te ze sklepu

0
6196
przepis na brzoskwinie w syropie

Przez długi czas kupowałam brzoskwinie w syropie w sklepach, bowiem uwielbiałam je dodawać do ciast, ale również zjadać prosto z puszki. Jednak od zeszłego roku sama robię owoce w słoikach z tego przepisu i muszę przyznać, że są o niebo lepsze niż te sklepowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Śliwki w occie. Fantastyczny przepis, który zawsze się udaje

Domowy przepis na brzoskwinie w syropie jest bardzo łatwy w wykonaniu i co dla mnie najważniejsze – nie wymaga wiele czasu. Ponadto, do ich przygotowania używam tylko kilku składników, więc mam pewność, że moje przetwory są dużo zdrowsze. A dzięki własnym brzoskwiniom w słoikach mogę karmić moją rodzinę pysznymi smakołykami, które nigdy się nie znudzą.

DZISIAJ GRZEJE:  Gruszki w occie na słodko. Łatwy przepis na pyszną przekąskę do słoików

Składniki na brzoskwinie w syropie:

Aby przygotować owoce w słoikach z tego przepisu potrzebujemy tylko pięciu składników oraz 3 słoików po 500 mililitrów. Jeśli zdecydujemy się przygotować większą ilość przetworów musimy analogicznie podwajać ilość składników.

  • 1 kg dojrzałych i twardych brzoskwiń
  • 0,4 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 50 ml soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 laska wanilii
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Brzoskwinie w syropie w słoikach – przepis krok po kroku:

Krok 1. Umyj dokładnie wszystkie owoce, a następnie obierz je i przekrój na połówki. Następnie usuń z brzoskwiń pestki i ułóż połówki w słoikach. Aby ułatwić sobie obieranie owoców warto zanurzyć je na 2 minuty w gorącej wodzie, a potem na chwilę w zimnej.

Krok 2. W garnku połącz ze sobą litr wody, cukier oraz laskę wanilii – całość zagotuj, a następnie gotuj przez 15 minut.

Krok 3. Wyjmij z garnka laskę wanilii, a potem dodaj do zalewy sok z cytryny i dokładnie ją wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z kwiatów nawłoci. Sprawdzony sposób na odporność

Krok 4. Gdy syrop jest jeszcze gorący, zalej nim brzoskwinie w słoikach, tak aby przykrywały owoce.

Krok 5. Zanim mocno zakręcisz słoiki, dokładnie przetrzyj do sucha ich brzegi oraz zakrętki, następnie możemy przejść do ich pasteryzacji.

Krok 6. Tak przygotowane brzoskwinie w syropie należy gotować w garnku wyłożonym ściereczką oraz zapełnionym do ¾ wysokości słoików ciepłą wodą przez około 10-15 minut. Ostudzone słoiki przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.

DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na sok z aronii. Nie ma sobie równych przy walce z chorobą
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodną sałatkę gyros - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here