Przez długi czas kupowałam brzoskwinie w syropie w sklepach, bowiem uwielbiałam je dodawać do ciast, ale również zjadać prosto z puszki. Jednak od zeszłego roku sama robię owoce w słoikach z tego przepisu i muszę przyznać, że są o niebo lepsze niż te sklepowe.
Domowy przepis na brzoskwinie w syropie jest bardzo łatwy w wykonaniu i co dla mnie najważniejsze – nie wymaga wiele czasu. Ponadto, do ich przygotowania używam tylko kilku składników, więc mam pewność, że moje przetwory są dużo zdrowsze. A dzięki własnym brzoskwiniom w słoikach mogę karmić moją rodzinę pysznymi smakołykami, które nigdy się nie znudzą.
Składniki na brzoskwinie w syropie:
Aby przygotować owoce w słoikach z tego przepisu potrzebujemy tylko pięciu składników oraz 3 słoików po 500 mililitrów. Jeśli zdecydujemy się przygotować większą ilość przetworów musimy analogicznie podwajać ilość składników.
- 1 kg dojrzałych i twardych brzoskwiń
- 0,4 kg cukru
- 1 litr wody
- 50 ml soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 laska wanilii
Brzoskwinie w syropie w słoikach – przepis krok po kroku:
Krok 1. Umyj dokładnie wszystkie owoce, a następnie obierz je i przekrój na połówki. Następnie usuń z brzoskwiń pestki i ułóż połówki w słoikach. Aby ułatwić sobie obieranie owoców warto zanurzyć je na 2 minuty w gorącej wodzie, a potem na chwilę w zimnej.
Krok 2. W garnku połącz ze sobą litr wody, cukier oraz laskę wanilii – całość zagotuj, a następnie gotuj przez 15 minut.
Krok 3. Wyjmij z garnka laskę wanilii, a potem dodaj do zalewy sok z cytryny i dokładnie ją wymieszaj.
Krok 4. Gdy syrop jest jeszcze gorący, zalej nim brzoskwinie w słoikach, tak aby przykrywały owoce.
Krok 5. Zanim mocno zakręcisz słoiki, dokładnie przetrzyj do sucha ich brzegi oraz zakrętki, następnie możemy przejść do ich pasteryzacji.
Krok 6. Tak przygotowane brzoskwinie w syropie należy gotować w garnku wyłożonym ściereczką oraz zapełnionym do ¾ wysokości słoików ciepłą wodą przez około 10-15 minut. Ostudzone słoiki przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>