Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii – to prawdziwy HIT!

0
19502

Sezon na cukinię wciąż trawa i nie wyobrażam sobie, by podczas jego trwania nie zrobić czekoladowego ciasta z cukinii. To prawdziwe niebo w gębie, przekonajcie się o tym sami wypróbowując nasz przepis. Życzymy powodzenia.

Ciasto czekoladowe z cukinii, to bardzo prosty przepis. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki. Wylać masę na blachę i upiec. Ciasto pieczemy w formie 26 cm z kominem lub w klasycznej brytanie 24cm x 24 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Składniki do czekoladowego ciasta z cukinii

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników, koniecznie w temperaturze pokojowej:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • pół szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 2 młode cukinie (ok. 500 g)
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie ciasta z cukinii krok po kroku

Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia cukinii. Kolejno osuszamy ją i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy cukinię na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut i po tym czasie zlewamy powstały płyn, lekko odciskając dłonią.

DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pasztet z cukinii - jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu

Krok 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej masy. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle miksując powoli dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, mąkę (wcześniej przesianą przez sitko) oraz kakao.Po połączeniu się składników dodajemy startą cukinię i delikatnie mieszamy całość łyżką.

Krok 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tatrą. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół).

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto polewamy polewą czekoladową, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na polewę czekoladową

Do przygotowania polewy potrzebować będziemy:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka

Masło i mleko przekładamy do garnka. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy drobno połamaną czekoladę mleczną. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here