Sezon na cukinię wciąż trawa i nie wyobrażam sobie, by podczas jego trwania nie zrobić czekoladowego ciasta z cukinii. To prawdziwe niebo w gębie, przekonajcie się o tym sami wypróbowując nasz przepis. Życzymy powodzenia.
Ciasto czekoladowe z cukinii, to bardzo prosty przepis. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki. Wylać masę na blachę i upiec. Ciasto pieczemy w formie 26 cm z kominem lub w klasycznej brytanie 24cm x 24 cm.
Składniki do czekoladowego ciasta z cukinii
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników, koniecznie w temperaturze pokojowej:
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- pół szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 2 młode cukinie (ok. 500 g)
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ciasta z cukinii krok po kroku
Krok 1. Zaczynamy od dokładnego umycia cukinii. Kolejno osuszamy ją i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy cukinię na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut i po tym czasie zlewamy powstały płyn, lekko odciskając dłonią.
Krok 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej masy. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle miksując powoli dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, mąkę (wcześniej przesianą przez sitko) oraz kakao.Po połączeniu się składników dodajemy startą cukinię i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Krok 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tatrą. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół).
Pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto polewamy polewą czekoladową, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na polewę czekoladową
Do przygotowania polewy potrzebować będziemy:
- 150 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
Masło i mleko przekładamy do garnka. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy drobno połamaną czekoladę mleczną. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>