Tarta cytrynowa z bezą – przepis na ciasto o nieziemskim smaku

0
1695

Tarta to popularne francuskie ciasto przyrządzane na słono lub słodko. Jest to wypiek składający ze spodu z kruchego ciasta oraz nadzienia, które może być różne. Najczęściej spotykane są tarty owocowe ze względu na ich cudowny smak. W tym przepisie znajdziesz idealny przepis na tartę cytrynową z bezą. Koniecznie wypróbuj przepis!

Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, zdecydowanie wypróbuj ten wypiek, gdyż z pewnością zachwyci on każdego domownika. Możesz ją również przyrządzić do kawy. Aksamitny smak tarty cytrynowej sprawia, że nie trudno o dokładkę! Polecam ten domowy przepis każdemu!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone. Zawsze wychodzi przepyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Składniki na tartę cytrynową z bezą- przepis:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 4 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120 g masła
  • 6 jajek
  • skórka starta z 2 cytryn
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Bezę Pavlowa - zawsze wychodzi idealnie

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Tarta cytrynowa z bezą – przepis krok po kroku:

Krok 1. Do przygotowanego wcześniej naczynia przesiewamy 300 g mąki oraz jedną łyżkę cukru pudru.

Krok 2. Do suchych składników dodajemy 200 g masła, pamiętając aby było w temperaturze pokojowej (możesz je pokroić wcześniej w nieduże kosteczki).

Krok 3. Do naczynia z składnikami wlewamy 30 ml zimnej wody i dodajemy szczyptę soli oraz żółtka. Całość dokładnie ugniatamy rękoma, przez kilka minut, do czasu połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne i świeże przez kilka dni

Krok 4. Przygotowaną blachę do tarty wylepiamy dobrze ugniecionym ciastem i schładzamy w lodówce przez ok 30 min.

Krok 5. W czasie gdy spód naszej tarty chłodzi się w lodówce, zaczniemy przygotowywać krem. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę do osobnego naczynia, a następnie wyciskamy sok z 4 przygotowanych cytryn.

Krok 6. 120 g masła roztapiamy w rondelku na średnim palniku (przed dodaniem kolejnych składników zmieniamy palnik o najmniejszym gazie), a następnie wbijamy 6 jaj, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny.

Krok 7. Wszystko energicznie mieszamy do czasu powstania gęstego kremu. Przygotowany krem zostawiamy do ostygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 8. Spód naszego ciasta przekłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu ciasto chłodzimy.

Krok 9. Następnie bierzemy się do wykonania bezy. Białka ubijamy stopniowo dodając do naczynia cukier. Na koniec do piany dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej wraz z łyżeczką soku z cytryny.

Krok 10. Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany wcześniej krem, a na krem bezę. Pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 150*C. Beza powinna być zarumieniona.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Mięsne kotlety waflowe - tego jeszcze nie jadłeś - zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Niewiarygodnie łatwy przepis na czekoladę, którą zrobisz w kilka minut. Ona naprawdę rozpływa się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here