Tarta to popularne francuskie ciasto przyrządzane na słono lub słodko. Jest to wypiek składający ze spodu z kruchego ciasta oraz nadzienia, które może być różne. Najczęściej spotykane są tarty owocowe ze względu na ich cudowny smak. W tym przepisie znajdziesz idealny przepis na tartę cytrynową z bezą. Koniecznie wypróbuj przepis!
Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, zdecydowanie wypróbuj ten wypiek, gdyż z pewnością zachwyci on każdego domownika. Możesz ją również przyrządzić do kawy. Aksamitny smak tarty cytrynowej sprawia, że nie trudno o dokładkę! Polecam ten domowy przepis każdemu!
Składniki na tartę cytrynową z bezą- przepis:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 30 ml zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 4 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 120 g masła
- 6 jajek
- skórka starta z 2 cytryn
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Tarta cytrynowa z bezą – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do przygotowanego wcześniej naczynia przesiewamy 300 g mąki oraz jedną łyżkę cukru pudru.
Krok 2. Do suchych składników dodajemy 200 g masła, pamiętając aby było w temperaturze pokojowej (możesz je pokroić wcześniej w nieduże kosteczki).
Krok 3. Do naczynia z składnikami wlewamy 30 ml zimnej wody i dodajemy szczyptę soli oraz żółtka. Całość dokładnie ugniatamy rękoma, przez kilka minut, do czasu połączenia się składników.
Krok 4. Przygotowaną blachę do tarty wylepiamy dobrze ugniecionym ciastem i schładzamy w lodówce przez ok 30 min.
Krok 5. W czasie gdy spód naszej tarty chłodzi się w lodówce, zaczniemy przygotowywać krem. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę do osobnego naczynia, a następnie wyciskamy sok z 4 przygotowanych cytryn.
Krok 6. 120 g masła roztapiamy w rondelku na średnim palniku (przed dodaniem kolejnych składników zmieniamy palnik o najmniejszym gazie), a następnie wbijamy 6 jaj, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny.
Krok 7. Wszystko energicznie mieszamy do czasu powstania gęstego kremu. Przygotowany krem zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 8. Spód naszego ciasta przekłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu ciasto chłodzimy.
Krok 9. Następnie bierzemy się do wykonania bezy. Białka ubijamy stopniowo dodając do naczynia cukier. Na koniec do piany dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej wraz z łyżeczką soku z cytryny.
Krok 10. Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany wcześniej krem, a na krem bezę. Pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 150*C. Beza powinna być zarumieniona.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>