Tarta cytrynowa z bezą – przepis na ciasto o nieziemskim smaku

Tarta to popularne francuskie ciasto przyrządzane na słono lub słodko. Jest to wypiek składający ze spodu z kruchego ciasta oraz nadzienia, które może być różne. Najczęściej spotykane są tarty owocowe ze względu na ich cudowny smak. W tym przepisie znajdziesz idealny przepis na tartę cytrynową z bezą. Koniecznie wypróbuj przepis!

Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, zdecydowanie wypróbuj ten wypiek, gdyż z pewnością zachwyci on każdego domownika. Możesz ją również przyrządzić do kawy. Aksamitny smak tarty cytrynowej sprawia, że nie trudno o dokładkę! Polecam ten domowy przepis każdemu!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone. Zawsze wychodzi przepyszne

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Składniki na tartę cytrynową z bezą- przepis:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 4 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120 g masła
  • 6 jajek
  • skórka starta z 2 cytryn

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Bezę Pavlowa - zawsze wychodzi idealnie

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na pyszne roladki z kurczaka. Idealny pomysł na obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Tarta cytrynowa z bezą – przepis krok po kroku:

Krok 1. Do przygotowanego wcześniej naczynia przesiewamy 300 g mąki oraz jedną łyżkę cukru pudru.

Krok 2. Do suchych składników dodajemy 200 g masła, pamiętając aby było w temperaturze pokojowej (możesz je pokroić wcześniej w nieduże kosteczki).

Krok 3. Do naczynia z składnikami wlewamy 30 ml zimnej wody i dodajemy szczyptę soli oraz żółtka. Całość dokładnie ugniatamy rękoma, przez kilka minut, do czasu połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne i świeże przez kilka dni

Krok 4. Przygotowaną blachę do tarty wylepiamy dobrze ugniecionym ciastem i schładzamy w lodówce przez ok 30 min.

Krok 5. W czasie gdy spód naszej tarty chłodzi się w lodówce, zaczniemy przygotowywać krem. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę do osobnego naczynia, a następnie wyciskamy sok z 4 przygotowanych cytryn.

Krok 6. 120 g masła roztapiamy w rondelku na średnim palniku (przed dodaniem kolejnych składników zmieniamy palnik o najmniejszym gazie), a następnie wbijamy 6 jaj, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny.

Krok 7. Wszystko energicznie mieszamy do czasu powstania gęstego kremu. Przygotowany krem zostawiamy do ostygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 8. Spód naszego ciasta przekłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu ciasto chłodzimy.

Krok 9. Następnie bierzemy się do wykonania bezy. Białka ubijamy stopniowo dodając do naczynia cukier. Na koniec do piany dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej wraz z łyżeczką soku z cytryny.

Krok 10. Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany wcześniej krem, a na krem bezę. Pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 150*C. Beza powinna być zarumieniona.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Mięsne kotlety waflowe - tego jeszcze nie jadłeś - zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Niewiarygodnie łatwy przepis na czekoladę, którą zrobisz w kilka minut. Ona naprawdę rozpływa się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here