Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Prawdziwy smak dzieciństwa

0
52486

Racuchy drożdżowe z jabłkami najczęściej przygotowywała dla mnie babcia. To był właśnie jeden z tych smaków dzieciństwa, które kojarzyłam głównie z nią. Ten niesamowity zapach unoszący się po domu i to jak nie mogłam się doczekać gdy już otrzymam swój talerz pełny racuchów! Przepis oczywiście otrzymałam i dziś przygotowuje je sama dla całej rodziny.

Uwielbiam przygotowywać racuchy drożdżowe z jabłkami, ponieważ wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, a wiem, że moje dzieciaki zjedzą coś pysznego i pożywnego. Często robię je rano na śniadanie lub na drugie śniadanie do szkoły. Przepis jest banalnie prosty i z pewnością każdy może przygotować rozpływające się w ustach racuchy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dietetyczne naleśniki z cukinią - są po prostu przepyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil

Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:

Oprócz tego, że domowy przepis na racuchy jest niesamowicie łatwy w wykonaniu, to do przygotowania ich nie potrzeba również wielu składników. Większość z nich każdy ma w swoim domu, więc racuchy drożdżowe z jabłkami to również świetny pomysł na coś słodkiego w sytuacjach kryzysowych 🙂

Rozczyn:

  • 40 gram świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 2 twarde i kwaśne jabłka
  • Cukier puder do posypania racuchów
  • Olej roślinny lub masło klarowne do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Do większego kubka wrzucamy rozkruszone drożdże, a następnie zalewamy je ciepłym mlekiem. Potem dodajemy mąkę i cukier – całość musimy dokładnie wymieszać. Na koniec odkładamy nasz rozczyn na około 10 minut, tak aby urósł.

Krok 2. W dużej misce umieść przesianą mąkę wraz z solą. Następnie dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą ilość mleka, jajko oraz cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystkie składniki na początek wymieszaj łyżką, a gdy będą już w miarę połączone (masa będzie dość rzadka) możesz rozpocząć wyrabianie ciasta mikserem przez około 10 minut. Potem przykryj je ściereczką i odłóż na 45 minut do wyrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają
DZISIAJ GRZEJE:  Proziaki - smak dzieciństwa. Koniecznie zobacz przepis

Krok 3. Umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Gdy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego jabłka i delikatnie wymieszaj. Ponownie odłóż je do wyrośnięcia, tym razem na około 10-15 minut.

Krok 4. Rozgrzej na patelni olej lub masło (około 3 mm). Łyżkę należy moczyć w zimnej wodzie, a potem nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy na patelni. Racuchy drożdżowe z jabłkami smażymy przez około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.

Krok 5. Usmażone racuchy układamy na ręcznikach papierowych, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem i gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie paszteciki z mięsem
DZISIAJ GRZEJE:  Schab po bałkańsku z ryżem - przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodną sałatkę gyros - sprawdź koniecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here