Racuchy drożdżowe z jabłkami najczęściej przygotowywała dla mnie babcia. To był właśnie jeden z tych smaków dzieciństwa, które kojarzyłam głównie z nią. Ten niesamowity zapach unoszący się po domu i to jak nie mogłam się doczekać gdy już otrzymam swój talerz pełny racuchów! Przepis oczywiście otrzymałam i dziś przygotowuje je sama dla całej rodziny.
Uwielbiam przygotowywać racuchy drożdżowe z jabłkami, ponieważ wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, a wiem, że moje dzieciaki zjedzą coś pysznego i pożywnego. Często robię je rano na śniadanie lub na drugie śniadanie do szkoły. Przepis jest banalnie prosty i z pewnością każdy może przygotować rozpływające się w ustach racuchy.
Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:
Oprócz tego, że domowy przepis na racuchy jest niesamowicie łatwy w wykonaniu, to do przygotowania ich nie potrzeba również wielu składników. Większość z nich każdy ma w swoim domu, więc racuchy drożdżowe z jabłkami to również świetny pomysł na coś słodkiego w sytuacjach kryzysowych 🙂
Rozczyn:
- 40 gram świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- Szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 2 twarde i kwaśne jabłka
- Cukier puder do posypania racuchów
- Olej roślinny lub masło klarowne do smażenia
Racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do większego kubka wrzucamy rozkruszone drożdże, a następnie zalewamy je ciepłym mlekiem. Potem dodajemy mąkę i cukier – całość musimy dokładnie wymieszać. Na koniec odkładamy nasz rozczyn na około 10 minut, tak aby urósł.
Krok 2. W dużej misce umieść przesianą mąkę wraz z solą. Następnie dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą ilość mleka, jajko oraz cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystkie składniki na początek wymieszaj łyżką, a gdy będą już w miarę połączone (masa będzie dość rzadka) możesz rozpocząć wyrabianie ciasta mikserem przez około 10 minut. Potem przykryj je ściereczką i odłóż na 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 3. Umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Gdy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego jabłka i delikatnie wymieszaj. Ponownie odłóż je do wyrośnięcia, tym razem na około 10-15 minut.
Krok 4. Rozgrzej na patelni olej lub masło (około 3 mm). Łyżkę należy moczyć w zimnej wodzie, a potem nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy na patelni. Racuchy drożdżowe z jabłkami smażymy przez około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Krok 5. Usmażone racuchy układamy na ręcznikach papierowych, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem i gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>