Przepis na eklerki z waniliowym, delikatnym nadzieniem – rozpływają się w ustach! Mega smaczne

Mamy dla Wam wspaniały przepis na eklery z nadzieniem waniliowym. Smakują zarówno dzieciom jak dorosłym. Wbrew pozorom przepis jest naprawdę bardzo prosty. Zachęcamy do udostępnienia go innym 😉

Składniki na eklery – przepis

Do przygotowania ciasta portretować będziemy:

  • 250 ml wody
  • 130 g masła
  • 4 jajka
  • szklanka pszennej mąki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Do sporządzenia kremu do eklerów potrzebujemy:

  • pół litra mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 40 g maki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 100g cukru
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • opcjonalnie na wierzch cukier puder lub polewa czekoladowa

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Sposób przygotowania eklerów krok po kroku

Krok 1. Wodę należy zagotować z masłem, dodać mąkę, zmniejszyć ogień i wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Masa jest gotowa, gdy zgęstnieje i odejdzie od brzegów garnka, zbije się w kulę. Masę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2. Do zimnej masy dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy grubsze wałeczki, lub okrągłe ptysie, Patyczkiem do szaszłyków odgniotłam po trzy rowki na wierzchu każdego ciastka.

DZISIAJ GRZEJE:  Czekoladowa rolada - przepis na pyszne, szybkie ciasto

Krok 3. Pieczemy ok. 18-20 minut z termoobiegiem, 25 minut bez. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Pozostawić w piecu do lekkiego ostygnięcia.

Przygotowanie kremu krok po kroku – przepis

Krok 1. Mleko należy zagotować z cukrem waniliowym.

Krok 2. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na biały puch, dodajemy obie mąki i pół szklanki gotowanego wcześniej mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Przelać do garnka z mlekiem i mieszając intensywnie drewnianą łyżką, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

Krok 3. Śmietankę lekko ubijamy i mieszamy z dobrze ostudzonym kremem.

Krok 4. Ciastka przekrawamy na pół, nakładamy krem i posypujemy cukrem pudrem lub powalamy czekoladą. SMACZNEGO!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here