„Smerfowy” sernik na zimno z borówkami – szybki przepis na deser

0
19836

Jedną z wielu zalet sernika na zimno, jest fakt, że jest on mega szybki do wykonania. Efekt końcowy jest za to zdumiewający, a smak nieziemski. Dzisiejszy przepis przedstawia „smerfowy” niebieski sernik z borówkami, który cieszy nie tylko oko, ale również podniebienie.

Koleją zaletą tak wykonanych serników, jest mała ilość użytych składników. Wystarczą biszkopty, ser z wiaderka, galaretki o różnym zabarwieniu i odrobina wolnego czasu. W takim razie do dzieła, zaczynamy tworzyć nasz wymarzony sernik.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na „smerfowy” sernik na zimno

Do przygotowania sernika na zimno z borówkami potrzebować będziemy:

  • 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego sera twarogowego
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka szafirowa (wieloowocowa)
  • 1 1/2 łyżki żelatyny lub przeźroczysta galaretka
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki niebieskie (wieloowocowe)
  • 150 g borówek 
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Przygotowanie sernika krok po kroku

Krok 1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm należy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody (lub przeźroczystą galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody) i pozostawiamy do przestudzenia.

Krok 2. Ser dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodajemy 5 łyżek cukru pudru i miksujemy na gładką masę. Cienką strużką wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową przekładamy na biszkopty. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 3. Szafirową galaretkę należy rozpuścić w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i również odstawić do przestudzenia. Drugą porcję sera zmiksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Cienką strużką wlewamy przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na tężejącą jasną masę serową wylewamy masę szafirową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Krok 4. Na wierzchu sernika układamy borówki. Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i studzimy. Tężejące galaretki wlewamy na wierzch sernika. Wstawiamy sernik do całkowitego stężenia. Smacznego! 

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Witam serdecznie w czwartek

 

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here