Jedną z wielu zalet sernika na zimno, jest fakt, że jest on mega szybki do wykonania. Efekt końcowy jest za to zdumiewający, a smak nieziemski. Dzisiejszy przepis przedstawia „smerfowy” niebieski sernik z borówkami, który cieszy nie tylko oko, ale również podniebienie.
Koleją zaletą tak wykonanych serników, jest mała ilość użytych składników. Wystarczą biszkopty, ser z wiaderka, galaretki o różnym zabarwieniu i odrobina wolnego czasu. W takim razie do dzieła, zaczynamy tworzyć nasz wymarzony sernik.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na „smerfowy” sernik na zimno
Do przygotowania sernika na zimno z borówkami potrzebować będziemy:
- 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego sera twarogowego
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 galaretka szafirowa (wieloowocowa)
- 1 1/2 łyżki żelatyny lub przeźroczysta galaretka
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki niebieskie (wieloowocowe)
- 150 g borówek
Przygotowanie sernika krok po kroku
Krok 1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm należy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody (lub przeźroczystą galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody) i pozostawiamy do przestudzenia.
Krok 2. Ser dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodajemy 5 łyżek cukru pudru i miksujemy na gładką masę. Cienką strużką wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową przekładamy na biszkopty. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 3. Szafirową galaretkę należy rozpuścić w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i również odstawić do przestudzenia. Drugą porcję sera zmiksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Cienką strużką wlewamy przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na tężejącą jasną masę serową wylewamy masę szafirową. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Krok 4. Na wierzchu sernika układamy borówki. Niebieskie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i studzimy. Tężejące galaretki wlewamy na wierzch sernika. Wstawiamy sernik do całkowitego stężenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>