Przepis na sernik Lwowski jest bardzo prosty. Co ważne, składniki nie są wyszukane, co sprawia, że każdy z nim sobie poradzi doskonale. Polecamy serniczek do kawy i zachęcamy do udostępniania przepisu. Smacznego.
Składniki na sernik Lwowski – przepis
Podane poniżej składniki wystarczą na keksówkę w rozmiarach około 11cmx30cm. Możecie podwoić ilość składników i zrobić sernik w większej blaszce.
Do przygotowania sernika w keksówce potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 kg twarogu
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka średniej wielkości
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- niewielka cytryna
- około 100 g rodzynek
Składniki na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- około 2 łyżki cukru pudru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sernika Lwowskiego krok po kroku – przepis
Krok 1. Twaróg wraz z jajami i cukrem waniliowym przekładamy do miski. Całość mielimy na gładką, jednolitą masę. Kolejno dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Krok 2. Cytrynę należy dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę przy pomocy tarki. Rodzynki należy namoczyć we wrzącej wodzie przez 5 minut, po czym odcedzić i wraz ze skórką cytryny dodać do masy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Krok 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową. Wierzch wyrównujemy.
Krok 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy sernik przez 45 minut. Po upływie tego czasu należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5. W niewielkim rondelku roztapiamy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość. Kolejno dodajemy kakao i gotuj jeszcze około 3 minuty, uważając przy tym, aby nie doprowadzić do wrzenia. Zimny sernik polewamy polewą czekoladową. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>