Szarlotka sypana – wersja ekspresowa. Zmodyfikowany przepis na wyśmienite ciasto

Myślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać przepisu na szarlotkę, bowiem to smakowite ciasto z jabłkami jadł chyba każdy przynajmniej raz w życiu. Jednak tym razem podzielę się z Wami przepisem na nieco zmodyfikowaną wersję tego wypieku. Szarlotka sypana jest fantastyczna, nie tylko ze względu na swój smak, ale również dzięki temu, że jest dużo szybsza w wykonaniu niż jej standardowa wersja.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Szarlotka sypana nie wymaga wcześniejszego przygotowywania ciasta kruchego, dzięki czemu jest to spora oszczędność czasu. W przepisie najdłuższą czynnością jest obieranie i ucieranie jabłek, jednak można sobie to przyspieszyć wspomagając się maszynką z nakładką do ścierania owoców i warzyw. W takim przypadku przygotowanie ciasta jest naprawdę ekspresowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

Szarlotka sypana – składniki potrzebne na ciasto:

Ilość podanych składników w domowym przepisie jest idealnie dobrana na upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 23 centymetrów. Jeżeli mamy w planach upiec szarlotkę w dużej formie (35×24 cm) wystarczy podwoić ilość składników. Natomiast do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 mililitrów.

  • 1,5 kilograma jabłek (np. antonówki)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 160 gram masła (mocno schłodzonego)

DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na mus tiramisu w pucharkach. Obłędny deser w kilka minut

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Szarlotka sypana – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek w jednej misce umieść sypkie składniki, konkretnie: mąkę, kaszę mannę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2. Na tym etapie musimy cienko obrać jabłka, a następnie zetrzeć je na tarce lub w maszynce. Ważne, żeby owoce zostały starte na dużych oczkach, dzięki czemu nie wypuszczą aż tak dużo soku podczas pieczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Krok 3. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem oraz cukrem wanilinowym, a potem całość wymieszaj.

Krok 4. Nadszedł czas na włączenie piekarnika – ustaw grzanie góra/dół na 180 stopni. W międzyczasie wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie nasmaruj go masłem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia

Krok 5. Wymieszane suche składniki musimy podzielić na trzy równe porcje, następnie pierwszą z nich wysyp równo na posmarowaną tłuszczem tortownicę.

Krok 6. W następnej kolejności na wysypane składniki wyłóż połowę startych jabłek. Zanim jednak je ułożysz w formie, delikatnie je odciśnij, tak aby nie ociekały sokiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na zalewę do grzybów. Taką robiła moja babcia

Krok 7. Teraz na jabłka wysyp w równej ilości kolejną porcję sypkich składników, a potem pozostałą część jabłek. Górę ciasta posyp ostatnią porcją suchej mieszanki.

Krok 8. Szarlotka sypana prawie gotowa, teraz pozostało nam utrzeć masło na dużych oczkach na wierzch ciasta. Łatwiej tego dokonać gdy masło jest mocno schłodzone (a nawet lekko zamrożone). Masło powinno przykrywać całą powierzchnię wypieku.

Krok 9. Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku, a następnie piecz przez około 55 minut, aż do momentu gdy góra będzie rumiana.

szarlotka sypana

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają niedocenione

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - dokonały nie tylko na suchy kaszel. Pije go codziennie i jestem zdrowa

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here