Myślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać przepisu na szarlotkę, bowiem to smakowite ciasto z jabłkami jadł chyba każdy przynajmniej raz w życiu. Jednak tym razem podzielę się z Wami przepisem na nieco zmodyfikowaną wersję tego wypieku. Szarlotka sypana jest fantastyczna, nie tylko ze względu na swój smak, ale również dzięki temu, że jest dużo szybsza w wykonaniu niż jej standardowa wersja.
Szarlotka sypana nie wymaga wcześniejszego przygotowywania ciasta kruchego, dzięki czemu jest to spora oszczędność czasu. W przepisie najdłuższą czynnością jest obieranie i ucieranie jabłek, jednak można sobie to przyspieszyć wspomagając się maszynką z nakładką do ścierania owoców i warzyw. W takim przypadku przygotowanie ciasta jest naprawdę ekspresowe.
Szarlotka sypana – składniki potrzebne na ciasto:
Ilość podanych składników w domowym przepisie jest idealnie dobrana na upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 23 centymetrów. Jeżeli mamy w planach upiec szarlotkę w dużej formie (35×24 cm) wystarczy podwoić ilość składników. Natomiast do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 mililitrów.
- 1,5 kilograma jabłek (np. antonówki)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 160 gram masła (mocno schłodzonego)
Szarlotka sypana – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek w jednej misce umieść sypkie składniki, konkretnie: mąkę, kaszę mannę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Na tym etapie musimy cienko obrać jabłka, a następnie zetrzeć je na tarce lub w maszynce. Ważne, żeby owoce zostały starte na dużych oczkach, dzięki czemu nie wypuszczą aż tak dużo soku podczas pieczenia.
Krok 3. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem oraz cukrem wanilinowym, a potem całość wymieszaj.
Krok 4. Nadszedł czas na włączenie piekarnika – ustaw grzanie góra/dół na 180 stopni. W międzyczasie wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie nasmaruj go masłem.
Krok 5. Wymieszane suche składniki musimy podzielić na trzy równe porcje, następnie pierwszą z nich wysyp równo na posmarowaną tłuszczem tortownicę.
Krok 6. W następnej kolejności na wysypane składniki wyłóż połowę startych jabłek. Zanim jednak je ułożysz w formie, delikatnie je odciśnij, tak aby nie ociekały sokiem.
Krok 7. Teraz na jabłka wysyp w równej ilości kolejną porcję sypkich składników, a potem pozostałą część jabłek. Górę ciasta posyp ostatnią porcją suchej mieszanki.
Krok 8. Szarlotka sypana prawie gotowa, teraz pozostało nam utrzeć masło na dużych oczkach na wierzch ciasta. Łatwiej tego dokonać gdy masło jest mocno schłodzone (a nawet lekko zamrożone). Masło powinno przykrywać całą powierzchnię wypieku.
Krok 9. Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku, a następnie piecz przez około 55 minut, aż do momentu gdy góra będzie rumiana.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>