W wirze przetworów nie zapominam również od czasu do czasu przygotować dla swojej rodziny coś słodkiego. Ostatnio w moje ręce wpadł przepis na metrowiec i zakochałam się od pierwszego kęsa. Jest to ciasto dość nietypowe bowiem łączy ze sobą pyszny smak czekolady z delikatną masą budyniową. Niesamowity smak!
Przy pieczeniu ciast najważniejsze są dla mnie dwie rzeczy – po pierwsze smak, a po drugie łatwość przygotowania. Aby zrobić metrowiec musimy poświęcić troszeczkę więcej czasu, jednak ten domowy przepis nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. A jego cudowny smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni!
Metrowiec – składniki potrzebne do wykonania przepisu:
Aby przygotować ciasto potrzebujesz kilku składników, jednak większość z nich (jak nie wszystkie) z pewnością masz w swoim domu. Wystarczy chwila czasu, aby wyczarować pyszny deser do kawy.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 18 łyżek oleju
- 12 łyżek letniej wody
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe (z cukrem)
- 0,75 l mleka
- Kostka masła (w temperaturze pokojowej)
- Czekoladowa polewa
- Tłuszcz i bułka tarta do wysypania blaszki
Przepis na metrowiec krok po kroku:
Krok 1. Do większej miski dodaj wszystkie jajka i cukier, następnie całość dokładnie utrzyj. Nie przerywając miksowania dodaj wodę, olej, 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia.
Krok 2. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane podziel je na dwie, osobne części, a potem do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
Krok 3. Przygotuj dwie, identyczne, długie blaszki, a następnie natłuść je i wysyp bułką tartą. Potem w każdej z nich osobno każde ciasto i piecz jednocześnie przez 45 minut w 180 stopniach.
Krok 4. W czasie gdy ciasto na nasz metrowiec się piecze przygotuj masę budyniową. Aby to wykonać na początek ugotuj budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 0,75 l mleka. Następnie wystudź go.
Krok 5. W misce zetrzyj na puch miękkie masło, a następnie cały czas miksując dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Całość miksuj, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6. Gdy ciasta będą gotowe należy je wystudzić, dopiero potem możemy je przekroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra.
Krok 7. Na koniec przekładamy nasz metrowiec na zmianę – jasny plaster, masa budyniowa, ciemny plaster, masa budyniowa, jasny plaster. I tak do wykorzystania wszystkich składników.
Krok 8. Przełożone masą ciasto polewamy polewą czekoladową i gotowe! Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>