Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem, jest czas jego fermentacji, dlatego musimy być w tej kwestii cierpliwi. Jednak z pewnością warto poczekać na jej efekty, ponieważ ocet przygotowany w domu jest o niebo lepszy od tego ze sklepu zarówno pod względem smaku, jak i właściwości zdrowotnych.
Regularne spożywanie mikstury z domowego przepisu pozytywnie wpłynie na nasz organizm pod wieloma względami. Ocet jabłkowy, przygotowanych z dobrej jakości składników wykazuje skuteczne właściwości przeciwbakteryjne, poprawia pracę serca oraz obniża poziom cukru we krwi. Ponadto, pozytywnie wpływa na kondycję skóry, a także wspomaga odchudzanie.
Składniki na domowy ocet jabłkowy:
Aby przygotować dobrej jakości ocet z przepisu, lepiej zakupić owoce na targu lub u znajomego sadownika, będzie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż sklepowe jabłka. Warto zdecydować się na papierówki, antonówki, renety czy boiken.
- 1 kilogram jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 litr przegotowanej, letniej wody
Przepis na ocet jabłkowy krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj i osusz jabłka, następnie pokrój je na ćwiartki razem z gniazdami nasiennymi.
Krok 2. Do przegotowanej wody dodaj cukier i dobrze rozmieszaj.
Krok 3. Przygotuj duży słoik i umieść w nim owoce, potem całość zalej wodą z cukrem.
Krok 4. Słoik w takiej formie zakryj gazą i zabezpiecz sznurkiem lub gumą, następnie odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zwróć uwagę na to czy jabłka aby na pewno znajdują się pod powierzchnią wody, a jeśli nie to warto docisnąć je na przykład szklanką. Tylko w ten sposób unikniemy powstawania pleśni.
Krok 5. Raz dziennie powinniśmy zamieszać nasz ocet jabłkowy, tak aby zapewnić mu równomierny dostęp tlenu.
Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni, aby mieć pewność czy to już właściwy moment na spróbowanie swojego dzieła wystarczy spojrzeć do wnętrza słoika. Gdy na powierzchni nie tworzą się bąbelki, a woda się nie pieni oznacza to, że fermentacja dobiegła końca. Teraz wystarczy przecedzić nasz ocet i rozlać go do buteleczek lub mniejszych słoików.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>