Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają niedocenione

0
3432
ocet jabłkowy przepis

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem, jest czas jego fermentacji, dlatego musimy być w tej kwestii cierpliwi. Jednak z pewnością warto poczekać na jej efekty, ponieważ ocet przygotowany w domu jest o niebo lepszy od tego ze sklepu zarówno pod względem smaku, jak i właściwości zdrowotnych.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ocet malinowy - samo dobro dla naszego organizmu

Regularne spożywanie mikstury z domowego przepisu pozytywnie wpłynie na nasz organizm pod wieloma względami. Ocet jabłkowy, przygotowanych z dobrej jakości składników wykazuje skuteczne właściwości przeciwbakteryjne, poprawia pracę serca oraz obniża poziom cukru we krwi. Ponadto, pozytywnie wpływa na kondycję skóry, a także wspomaga odchudzanie.

DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który dzieci uwielbiają

Składniki na domowy ocet jabłkowy:

Aby przygotować dobrej jakości ocet z przepisu, lepiej zakupić owoce na targu lub u znajomego sadownika, będzie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż sklepowe jabłka. Warto zdecydować się na papierówki, antonówki, renety czy boiken.

  • 1 kilogram jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na ocet jabłkowy krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj i osusz jabłka, następnie pokrój je na ćwiartki razem z gniazdami nasiennymi.

Krok 2. Do przegotowanej wody dodaj cukier i dobrze rozmieszaj.

Krok 3. Przygotuj duży słoik i umieść w nim owoce, potem całość zalej wodą z cukrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Śliwki w occie. Fantastyczny przepis, który zawsze się udaje

Krok 4. Słoik w takiej formie zakryj gazą i zabezpiecz sznurkiem lub gumą, następnie odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zwróć uwagę na to czy jabłka aby na pewno znajdują się pod powierzchnią wody, a jeśli nie to warto docisnąć je na przykład szklanką. Tylko w ten sposób unikniemy powstawania pleśni.

Krok 5. Raz dziennie powinniśmy zamieszać nasz ocet jabłkowy, tak aby zapewnić mu równomierny dostęp tlenu.

Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni, aby mieć pewność czy to już właściwy moment na spróbowanie swojego dzieła wystarczy spojrzeć do wnętrza słoika. Gdy na powierzchni nie tworzą się bąbelki, a woda się nie pieni oznacza to, że fermentacja dobiegła końca. Teraz wystarczy przecedzić nasz ocet i rozlać go do buteleczek lub mniejszych słoików.

ocet jabłkowy przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Wyśmienity przepis na brzoskwinie w syropie. O wiele lepsze niż te ze sklepu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - idealny do herbaty w chłodne dni

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami - jest bardzo smaczna
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek w miodzie. Prawdziwa bomba witaminowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here