Przepis na syrop z pigwy – dokonały nie tylko na suchy kaszel. Pije go codziennie i jestem zdrowa

Syrop z pigwy wzmacnia cały nasz organizm. Pigwa jest źródłem cennych i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych takich jak witaminę C, żelazo, potas, magnez czy wapń. Pigwa, sama w sobie jako nieprzetworzony owoc nie nadaję się do spożycia ze względu na cierpki, gorzki smak, ale już przetworzona smakuje wybornie. 

Zalet syropu z pigwy

Syrop z pigwy ma wiele zalet o których warto wiedzieć:

  • łagodzi kaszel – zwłaszcza suchy
  • pomaga w problemach trawiennych
  • pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje układu oddechowego
  • przyspiesza przemianę materii
  • łagodzi zgagę
  • pomaga lepiej znieść zmęczenie związane z jesiennym przesileniem

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Przepis na syrop z pigwy – przepis

Warto pamiętać, że pestki pigwy można wykorzystać w bardzo dobry sposób, a mianowicie można z nich przygotować pyszne amaretto. (przepis znajdziesz TUTAJ)

Przepis na syrop z pigwy jest bardzo prosty, do jego przygotowania potrzebować będziemy jedynie dwóch składników:

  • 1 kg pigwy (zważonej po usunięciu gniazd nasiennych i pestek)
  • 1 kg cukru (cukier możemy zastąpić dowolnym miodem)

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis z syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Wykonanie syropu z pigwy krok po kroku – przepis

Krok 1. Owoce pigwy myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne i pestki. Kolejno kroimy ją w kostkę.

Krok 2. Pigwę układamy w dużym słoiku warstwami, każdą warstwę przesypujemy warstwą cukru. Czynność powtarzamy do momentu, aż słoik się wypełni.

DZISIAJ GRZEJE:  Sok z czarnego bzu- zobacz łatwy i sprawdzony przepis

Krok 3. Całość odstawiamy na dwa-trzy dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by cukier dokładniej wymieszał się z owocami.

Krok 4. Po tym czasie sok będzie gotowy. Można zużywać go na bieżąco, ale pamiętając o tym, by trzymać słój w lodówce. Z kolei jeśli syrop ma być na zimę należy go przelać do słoiczków i pasteryzować przez dziesięć minut od momentu zagotowania wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here