Syrop z pigwy wzmacnia cały nasz organizm. Pigwa jest źródłem cennych i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych takich jak witaminę C, żelazo, potas, magnez czy wapń. Pigwa, sama w sobie jako nieprzetworzony owoc nie nadaję się do spożycia ze względu na cierpki, gorzki smak, ale już przetworzona smakuje wybornie.
Zalet syropu z pigwy
Syrop z pigwy ma wiele zalet o których warto wiedzieć:
- łagodzi kaszel – zwłaszcza suchy
- pomaga w problemach trawiennych
- pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje układu oddechowego
- przyspiesza przemianę materii
- łagodzi zgagę
- pomaga lepiej znieść zmęczenie związane z jesiennym przesileniem
Przepis na syrop z pigwy – przepis
Warto pamiętać, że pestki pigwy można wykorzystać w bardzo dobry sposób, a mianowicie można z nich przygotować pyszne amaretto. (przepis znajdziesz TUTAJ)
Przepis na syrop z pigwy jest bardzo prosty, do jego przygotowania potrzebować będziemy jedynie dwóch składników:
- 1 kg pigwy (zważonej po usunięciu gniazd nasiennych i pestek)
- 1 kg cukru (cukier możemy zastąpić dowolnym miodem)
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie syropu z pigwy krok po kroku – przepis
Krok 1. Owoce pigwy myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne i pestki. Kolejno kroimy ją w kostkę.
Krok 2. Pigwę układamy w dużym słoiku warstwami, każdą warstwę przesypujemy warstwą cukru. Czynność powtarzamy do momentu, aż słoik się wypełni.
Krok 3. Całość odstawiamy na dwa-trzy dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by cukier dokładniej wymieszał się z owocami.
Krok 4. Po tym czasie sok będzie gotowy. Można zużywać go na bieżąco, ale pamiętając o tym, by trzymać słój w lodówce. Z kolei jeśli syrop ma być na zimę należy go przelać do słoiczków i pasteryzować przez dziesięć minut od momentu zagotowania wody.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>