Z reguły łazanki przygotowujemy w grudniu na święta, jednak prawda jest taka, że nie musimy czekać za tym wspaniałym smakiem cały rok. Nawet jeśli nie lubimy marnować czasu na przygotowywanie za każdym razem dania, możemy mieć je w łatwy i szybki sposób. Wystarczy zrobić łazanki z kapustą i boczkiem do słoików z naszego przepisu, a w każdej chwili będziemy je mieć pod ręką.
Z łazankami jest trochę pracy, szczególnie przy gotowaniu kapusty, nic dziwnego, że w wielu domach pojawiają się bardzo rzadko. Jednak gdy już przed świętami zaczyna się unosić smakowity zapach kapusty, wszyscy domownicy nie mogą się doczekać. Dlatego od jakiegoś czasu wykorzystuję domowy przepis na łazanki z kapustą i boczkiem do słoików, a w ciągu dnia tylko dogotowuję na świeżo makaron.
Składniki na łazanki z kapustą i boczkiem do słoików:
W rzeczywistości składniki, które wykorzystujemy mogą być dowolne. Część osób przygotowując przepis rezygnuje z pieczarek, inny nie dodają kiełbasy czy boczku. Jednak ja dziele się moim ulubionym przepisem, a każdy może go modyfikować według własnego smaku.
- 150 gram boczku wędzonego surowego
- 200 gram kiełbasy wieprzowej
- 400 gram kapusty kiszonej
- 400 gram pieczarek (lub innych grzybów)
- 2-3 listki laurowe
- 2 szczypty majeranku
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na samym początku odsącz kapustę kiszoną z zalewy i przełóż do garnka, następnie zalej wodą do całkowitego przykrycia. Potem dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj pod przykryciem.
Krok 2. Całość gotuj przez około 50-60 minut, tak aby kapusta była miękka, ale nie rozgotowana. Następnie odcedź ją, ale pozostaw kilka łyżek z wywaru (dodamy je później do łazanek). Kapustę można pokroić na mniejsze kawałki.,
Krok 3. Boczek i kiełbasę pokrój w średniej wielkości kostkę. Na początek na głęboką patelnię lub garnek wrzuć boczek, gdy zacznie się wytapiać tłuszcz dołóż pieczarki. Po odparowaniu soku z grzybów dorzuć również kiełbasę. Całość smaż do momentu aż mięso się ładnie zarumieni, co jakiś czas mieszając.
Krok 4. Do wędlin dołóż ugotowaną kapustę, a następnie dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Dolej również pozostawiony wywar z kapusty. Całość smaż przez około 3-4 minuty.
Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików gotowe! Tak przygotowaną kapustę wystarczy zapasteryzować lub po wystygnięciu zamrozić. Niektórzy mrożą łazanki wraz z makaronem, ale niechcący może wyjść nam z tego „papka” po rozmrożeniu, dlatego ja preferuję gotować makaron na świeżo.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>