Nadeszła jesień, a wraz z nią ulubiony czas dla wszystkich grzybiarzy. Jeśli dobrze poszukamy to możemy znaleźć naprawdę niesamowite okazy, które świetnie sprawdzą się na przetwory. Jednym z moich ulubionych jest przepis na grzyby marynowane z cynamonem – jest to dość nietypowe połączenie, które pokochałam od pierwszego kęsa.
Grzyby marynowane z cynamonem mają delikatny, lekko słodki posmak, jednak kluczową rolę odgrywa tu przyprawa korzenna, bowiem to właśnie ona nadaje grzybom wyjątkowy aromat. Każdy fan grzybów powinien choć raz skosztować tego nietypowego połączenia, a gwarantuję, że nie będzie mógł się oderwać od tych przetworów. Ponadto, przepis na grzybki jest bardzo łatwy i szybki, dlatego jeśli mamy koszyk pełen dorodnych okazów – koniecznie trzeba go wypróbować!
Składniki na grzyby marynowane z cynamonem:
Oprócz ładnych, zdrowych grzybów, najważniejszym elementem domowego przepisu jest oczywiście zalewa. To dzięki niej grzybki nabierają niesamowitego, korzennego posmaku, który tak uwielbiam.
- 1 kilogram grzybów
- ½ litra wody
- ½ litra octu winnego 6%
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- ½ łyżeczki cynamonu
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Inne ulubione przyprawy – opcjonalnie
Przepis na marynowane grzyby z cynamonem krok po kroku:
Krok 1. Do przygotowania przetworów zgodnie z przepisem potrzebne będą dwa garnki – jeden, aby sparzyć grzybki, a drugi do zalewy. Na początek, w pierwszym z nich zagotuj wodę.
Krok 2. Podczas gdy woda w garnku nabiera temperatury, oczyść dokładnie wszystkie grzyby, następnie sparz je w zagotowanej wodzie przez około 30 sekund. Potem wyjmij je z garnka.
Krok 3. W drugim garnku wymieszaj pół litra wody z cukrem i solą, następnie dodaj sparzone wcześniej grzybki i gotuj przez je przez 10 minut. Nie zapomnij o zbieraniu powstającej piany, ponieważ tak jak w przypadku gotowania rosołu sprawi ona, że przetwory będą mętne.
Krok 4. Gdy czas minie dodaj ocet, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i cynamon, następnie całość gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 5. Uszykuj czyste, a najlepiej wyparzone słoiki i równomiernie ułóż w nich grzyby, potem zalej całość zalewą w której się gotowały.
Krok 6. Na koniec zapasteryzuj marynowane grzyby z cynamonem przez 10 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>