Przepis na grzyby marynowane z cynamonem. Wyjątkowy aromat, któremu się nie oprzesz

0
4004

Nadeszła jesień, a wraz z nią ulubiony czas dla wszystkich grzybiarzy. Jeśli dobrze poszukamy to możemy znaleźć naprawdę niesamowite okazy, które świetnie sprawdzą się na przetwory. Jednym z moich ulubionych jest przepis na grzyby marynowane z cynamonem – jest to dość nietypowe połączenie, które pokochałam od pierwszego kęsa.

DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Grzyby marynowane z cynamonem mają delikatny, lekko słodki posmak, jednak kluczową rolę odgrywa tu przyprawa korzenna, bowiem to właśnie ona nadaje grzybom wyjątkowy aromat. Każdy fan grzybów powinien choć raz skosztować tego nietypowego połączenia, a gwarantuję, że nie będzie mógł się oderwać od tych przetworów. Ponadto, przepis na grzybki jest bardzo łatwy i szybki, dlatego jeśli mamy koszyk pełen dorodnych okazów – koniecznie trzeba go wypróbować!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bitki z sosem kurkowym. Smakowity obiad dla wielbicieli grzybów

Składniki na grzyby marynowane z cynamonem:

Oprócz ładnych, zdrowych grzybów, najważniejszym elementem domowego przepisu jest oczywiście zalewa. To dzięki niej grzybki nabierają niesamowitego, korzennego posmaku, który tak uwielbiam.

  • 1 kilogram grzybów
  • ½ litra wody
  • ½ litra octu winnego 6%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Inne ulubione przyprawy – opcjonalnie
DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na marynowane grzyby z cynamonem krok po kroku:

Krok 1. Do przygotowania przetworów zgodnie z przepisem potrzebne będą dwa garnki – jeden, aby sparzyć grzybki, a drugi do zalewy. Na początek, w pierwszym z nich zagotuj wodę.

Krok 2. Podczas gdy woda w garnku nabiera temperatury, oczyść dokładnie wszystkie grzyby, następnie sparz je w zagotowanej wodzie przez około 30 sekund. Potem wyjmij je z garnka.

Krok 3. W drugim garnku wymieszaj pół litra wody z cukrem i solą, następnie dodaj sparzone wcześniej grzybki i gotuj przez je przez 10 minut. Nie zapomnij o zbieraniu powstającej piany, ponieważ tak jak w przypadku gotowania rosołu sprawi ona, że przetwory będą mętne.

DZISIAJ GRZEJE:  Tak właśnie powinno się smażyć grzyby. Zdradzamy sekret jak wydobyć z nich mnóstwo smaku i aromatu - przepis

Krok 4. Gdy czas minie dodaj ocet, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i cynamon, następnie całość gotuj przez kolejne 10 minut.

Krok 5. Uszykuj czyste, a najlepiej wyparzone słoiki i równomiernie ułóż w nich grzyby, potem zalej całość zalewą w której się gotowały.

Krok 6. Na koniec zapasteryzuj marynowane grzyby z cynamonem przez 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna
DZISIAJ GRZEJE:  Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze pierogi na świecie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie oprzesz
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin o pysznym smaku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here