Nadszedł mój ulubiony czas w roku, grzybobrania. Liczne zbiory pozwoliły mi na zrobienie mnóstwa przetworów, aby móc się cieszyć grzybkami przez cały rok. Właśnie dlatego dziś zaprezentuję Wam przepis na zalewę do grzybów, którą lubię najbardziej.
Domowy przepis na zalewę sprawdzi się zarówno do borowików, podgrzybków jak i maślaków. Jest stosunkowo prosta i szybka w wykonaniu, a jej smak z pewnością nie ma sobie równych. Sklepowe odpowiedniki grzybków już dawno poszły w odstawkę na rzecz przygotowywanych przeze mnie co roku przetworów.
Składniki na zalewę do grzybów:
Do przygotowania przetworów zgodnie z przepisem potrzebne będą 2 kilogramy małych grzybów. Aby je pomieścić przygotuj około 8 słoików po 300 mililitrów.
- 2 kg niewielkich grzybów (na przykład maślaki, podgrzybki, borowiki)
- ¾ szklanki octu 10%
- 3 szklanki wody
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 średniej wielkości marchewka
- 3 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 3 łyżki soli (do obgotowania grzybków)
*Moja szklanka ma 250 ml
Przepis na zalewę do grzybów krok po kroku:
Krok 1. Przygotuj duży garnek, a potem wlej do niego trzy szklanki wody oraz wsyp cukier. Następnie dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i gorczycę.
Krok 2. Zalewę zagotuj, wlej do niej ocet, a potem gotuj ją jeszcze przez minutę na małym ogniu.
Krok 3. Dokładnie umyj grzyby pod zimną, bieżącą wodą. Następnie wszystkie większe grzybki możesz pokroić na kawałki.
Krok 4. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i przez około 5-7 minut gotuj grzybki na małym ogniu. Potem odcedź grzyby na sitku.
Krok 5. Umyj i obierz marchewkę, następnie pokrój ją w plasterki.
Krok 6. Zanim zaczniemy przekładać grzyby do słoików, najpierw musimy je przygotować. Ze względu na to, że słoiki powinny być idealnie czyste, warto je w pierwszej kolejności wyparzyć. Następnie włóż do środka każdego marchewkę i jeszcze gorące grzyby – całość ma sięgać do około ¾ pojemności słoika.
Krok 7. Gorącą zalewę do grzybów wlej do słoików tak, aby zakrywała je całkowicie, następnie mocno zakręć słoiki.
Krok 8. Słoiki można dodatkowo zapasteryzować przez 20 minut, tak aby mieć pewność, że przetrwają wiele miesięcy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>