Najlepszy przepis na zalewę do grzybów. Taką robiła moja babcia

0
24368
przepis na zalewę do grzybów

Nadszedł mój ulubiony czas w roku, grzybobrania. Liczne zbiory pozwoliły mi na zrobienie mnóstwa przetworów, aby móc się cieszyć grzybkami przez cały rok. Właśnie dlatego dziś zaprezentuję Wam przepis na zalewę do grzybów, którą lubię najbardziej.

Domowy przepis na zalewę sprawdzi się zarówno do borowików, podgrzybków jak i maślaków. Jest stosunkowo prosta i szybka w wykonaniu, a jej smak z pewnością nie ma sobie równych. Sklepowe odpowiedniki grzybków już dawno poszły w odstawkę na rzecz przygotowywanych przeze mnie co roku przetworów.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na marynowane papryczki jalapeno. Sekretem ich smaku jest zalewa

Składniki na zalewę do grzybów:

Do przygotowania przetworów zgodnie z przepisem potrzebne będą 2 kilogramy małych grzybów. Aby je pomieścić przygotuj około 8 słoików po 300 mililitrów.

  • 2 kg niewielkich grzybów (na przykład maślaki, podgrzybki, borowiki)
  • ¾ szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 3 łyżki soli (do obgotowania grzybków)

*Moja szklanka ma 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają niedocenione

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na zalewę do grzybów krok po kroku:

Krok 1. Przygotuj duży garnek, a potem wlej do niego trzy szklanki wody oraz wsyp cukier. Następnie dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i gorczycę.

Krok 2. Zalewę zagotuj, wlej do niej ocet, a potem gotuj ją jeszcze przez minutę na małym ogniu.

Krok 3. Dokładnie umyj grzyby pod zimną, bieżącą wodą. Następnie wszystkie większe grzybki możesz pokroić na kawałki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin o pysznym smaku

Krok 4. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i przez około 5-7 minut gotuj grzybki na małym ogniu. Potem odcedź grzyby na sitku.

Krok 5. Umyj i obierz marchewkę, następnie pokrój ją w plasterki.

Krok 6. Zanim zaczniemy przekładać grzyby do słoików, najpierw musimy je przygotować.  Ze względu na to, że słoiki powinny być idealnie czyste, warto je w pierwszej kolejności wyparzyć. Następnie włóż do środka każdego marchewkę i jeszcze gorące grzyby – całość ma sięgać do około ¾ pojemności słoika.

DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który dzieci uwielbiają

Krok 7. Gorącą zalewę do grzybów wlej do słoików tak, aby zakrywała je całkowicie, następnie mocno zakręć słoiki.

Krok 8. Słoiki można dodatkowo zapasteryzować przez 20 minut, tak aby mieć pewność, że przetrwają wiele miesięcy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bitki z sosem kurkowym. Smakowity obiad dla wielbicieli grzybów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here