Syrop z szyszek sosny – łatwy przepis na odporność i szybkie pokonanie choroby

0
27132

Nadeszła idealna pora na przygotowanie syropów, które z pewnością przydadzą się każdemu z nas podczas choroby. Dziś proponuję przepis na syrop z szyszek sosny, który możemy podawać przy przeziębieniach, grypie czy katarze. Świetnie wspomaga organizm w nieżycie dróg oddechowych czy suchym kaszlu.

Maj i czerwiec to odpowiedni moment na zbieranie zielonych szyszek, których działanie jest o wiele mocniejsze niż syropu z pędów sosny. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i soli mineralnych ma działanie wzmacniające, więc można go stosować także uodparniająco. Syrop z szyszek sosny z naszego przepisu jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga wiele pracy, więc warto przygotować go nieco więcej, tak aby jesienią cieszyć się pełnią zdrowia.

DZISIAJ GRZEJE:  Gnojówka z mniszka. Darmowe sposoby na piękny ogród. Mniszek lekarski zwalczy mszyce i użyźni glebę
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z mniszka lekarskiego. Łatwy przepis na odporność i oczyszczony organizm

Jak stosować syrop z szyszek sosny?

Jesień to okres wzmożonych chorób, dlatego warto już wcześniej pomyśleć o tym by odpowiednio zadbać o swoje zdrowie i przygotować syrop z naszego przepisu. Syrop z szyszek sosny możemy stosować zapobiegawczo, by wzmocnić naszą odporność dodając co jakiś czas łyżeczkę do herbaty. W czasie choroby zwiększamy tę ilość do dwóch łyżek dziennie, dzięki temu szybko powinniśmy wrócić do pełni sił!

DZISIAJ GRZEJE:  Cytryna - poznaj jej nietypowe zastosowanie w kuchni. Efekty będą niesamowite
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Syrop z szyszek sosny – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek musimy zerwać delikatnie z różnych drzew i gałęzi około pół kilograma zielonych szyszek (lub więcej). Uważajmy, by nie uszkodzić przy tym drzew.

Krok 2. Następnie, zebrane szyszki namocz w letniej wodzie i oczyść z zanieczyszczeń. Odkrój również zdrewniałe ogonki.

Krok 3. Szyszki sosny pokrój na niewielkie plasterki, a potem umieść je w słoju i zasyp cukrem w proporcji 1:1 (pół kilograma szyszek, pół kilograma cukru). Warto robić to warstwami – trochę szyszek, a następnie cukier, kolejna warstwa szyszek, cukier.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z bananów na grypę i przeziębienie. Dzieci uwielbiają jego smak

Krok 4. Aby powstał syrop z szyszek sosny, odstaw słój na parapet, tak aby świeciło na niego słońce. Każdego dnia potrząsaj słojem, tak aby zamieszać całość. Po około 2-3 tygodniach możemy przelać syrop przez gazik do szklanych butelek.

Szyszki po pokrojeniu dość szybko ciemnieją, jednak nie wpływa to na ich przydatność – syrop z szyszek sosny będzie zdatny do spożycia nawet do roku.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z masą budyniową - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie pomidorowym mojej mamy. Ekspresowy obiad dla całej rodziny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here