Nadeszła idealna pora na przygotowanie syropów, które z pewnością przydadzą się każdemu z nas podczas choroby. Dziś proponuję przepis na syrop z szyszek sosny, który możemy podawać przy przeziębieniach, grypie czy katarze. Świetnie wspomaga organizm w nieżycie dróg oddechowych czy suchym kaszlu.
Maj i czerwiec to odpowiedni moment na zbieranie zielonych szyszek, których działanie jest o wiele mocniejsze niż syropu z pędów sosny. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i soli mineralnych ma działanie wzmacniające, więc można go stosować także uodparniająco. Syrop z szyszek sosny z naszego przepisu jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga wiele pracy, więc warto przygotować go nieco więcej, tak aby jesienią cieszyć się pełnią zdrowia.
Jak stosować syrop z szyszek sosny?
Jesień to okres wzmożonych chorób, dlatego warto już wcześniej pomyśleć o tym by odpowiednio zadbać o swoje zdrowie i przygotować syrop z naszego przepisu. Syrop z szyszek sosny możemy stosować zapobiegawczo, by wzmocnić naszą odporność dodając co jakiś czas łyżeczkę do herbaty. W czasie choroby zwiększamy tę ilość do dwóch łyżek dziennie, dzięki temu szybko powinniśmy wrócić do pełni sił!
Syrop z szyszek sosny – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek musimy zerwać delikatnie z różnych drzew i gałęzi około pół kilograma zielonych szyszek (lub więcej). Uważajmy, by nie uszkodzić przy tym drzew.
Krok 2. Następnie, zebrane szyszki namocz w letniej wodzie i oczyść z zanieczyszczeń. Odkrój również zdrewniałe ogonki.
Krok 3. Szyszki sosny pokrój na niewielkie plasterki, a potem umieść je w słoju i zasyp cukrem w proporcji 1:1 (pół kilograma szyszek, pół kilograma cukru). Warto robić to warstwami – trochę szyszek, a następnie cukier, kolejna warstwa szyszek, cukier.
Krok 4. Aby powstał syrop z szyszek sosny, odstaw słój na parapet, tak aby świeciło na niego słońce. Każdego dnia potrząsaj słojem, tak aby zamieszać całość. Po około 2-3 tygodniach możemy przelać syrop przez gazik do szklanych butelek.
Szyszki po pokrojeniu dość szybko ciemnieją, jednak nie wpływa to na ich przydatność – syrop z szyszek sosny będzie zdatny do spożycia nawet do roku.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>