Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z masą budyniową – sprawdź koniecznie

Polecam wszystkim przepis na pyszne, mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Życzę smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na ciasto czekoladowe z budyniem – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto

Składniki na masę:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Składniki na polewę:

  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Przygotowanie ciasta czekoladowego krok po kroku – przepis

Krok 1. Do garnka dodajemy wodę, 3/4 szklanki cukru, kakao oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagotujemy. Kolejno odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka i resztę cukru.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Do ubitych białek dodajemy wystudzoną masę kakaową. Następnie do ciasta wsypujemy mąkę wcześniej przesianą przez sitko, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Krok 4. Formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto należy przekroić na dwie części.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne

Przepis na masę budyniową

Krok 1. Budyń gotujemy na 600 ml mleka zgodnie z instrukcją producenta. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą (w celu uniknięcia powstania kożucha) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodajemy małymi partiami zimny budyń.

Krok 3. Gotową masą przekładamy ciasto czekoladowe. Dekorujemy polewą (wszystkie składniki na polewę łączymy ze sobą w kąpieli wodnej). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec - prosty i niezawodny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here