Pyszne ciasto bez pieczenia – Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

0
26534

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia – to kolejna propozycja ciasta, które musisz koniecznie wypróbować. Przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak z pewnością zadziwi domowników.

Ciasto podane w niedługim czasie od przygotowania będzie kruche, z kolei na drugi dzień herbatniki miękną i znacznie lepiej się je kroi. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, o czym możecie się sami przekonać wypróbowując przepis na wspaniałe ciasto Lion.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składanki, które potrzebujesz do ciasta – przepis

Do przygotowania ciasta o wymiarach blachy 24×24, potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 250-300 g herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • 50g orzeszków ziemnych
  • pół szklanki masła orzechowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Jak przygotować ciasto Lion krok po kroku

Krok 1. Szklankę mleka wlewamy do miski i dodajemy budyń oraz cukier. Następnie całość dobrze mieszamy, a pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.

Krok 2. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.

Krok 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi - rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Krok 4. Masę budyniową dodajemy do masła małymi porcjami. Całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników.

Krok 5. Wykładamy herbatniki na blachę. Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej. Można ją delikatnie podgrzać, by ułatwić smarowanie. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nią połowę masy budyniowej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.

Krok 6. Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników. Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej, a następnie masę budyniowo-orzechową. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Krok 7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta, które przechowujemy w lodówce co najmniej 1-2 godzin, aby stężało.  

Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here