Szybkie i proste ciasto bez pieczenia – to kolejna propozycja ciasta, które musisz koniecznie wypróbować. Przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak z pewnością zadziwi domowników.
Ciasto podane w niedługim czasie od przygotowania będzie kruche, z kolei na drugi dzień herbatniki miękną i znacznie lepiej się je kroi. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, o czym możecie się sami przekonać wypróbowując przepis na wspaniałe ciasto Lion.
Składanki, które potrzebujesz do ciasta – przepis
Do przygotowania ciasta o wymiarach blachy 24×24, potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 250-300 g herbatników
- puszka masy kajmakowej
- 50g orzeszków ziemnych
- pół szklanki masła orzechowego
- tabliczka mlecznej czekolady
Jak przygotować ciasto Lion krok po kroku
Krok 1. Szklankę mleka wlewamy do miski i dodajemy budyń oraz cukier. Następnie całość dobrze mieszamy, a pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Krok 2. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.
Krok 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę.
Krok 4. Masę budyniową dodajemy do masła małymi porcjami. Całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników.
Krok 5. Wykładamy herbatniki na blachę. Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej. Można ją delikatnie podgrzać, by ułatwić smarowanie. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nią połowę masy budyniowej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
Krok 6. Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników. Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej, a następnie masę budyniowo-orzechową. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta, które przechowujemy w lodówce co najmniej 1-2 godzin, aby stężało.
Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>