Pyszne ciasto bez pieczenia – Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia – to kolejna propozycja ciasta, które musisz koniecznie wypróbować. Przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak z pewnością zadziwi domowników.

Ciasto podane w niedługim czasie od przygotowania będzie kruche, z kolei na drugi dzień herbatniki miękną i znacznie lepiej się je kroi. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, o czym możecie się sami przekonać wypróbowując przepis na wspaniałe ciasto Lion.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składanki, które potrzebujesz do ciasta – przepis

Do przygotowania ciasta o wymiarach blachy 24×24, potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 250-300 g herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • 50g orzeszków ziemnych
  • pół szklanki masła orzechowego
  • tabliczka mlecznej czekolady

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Jak przygotować ciasto Lion krok po kroku

Krok 1. Szklankę mleka wlewamy do miski i dodajemy budyń oraz cukier. Następnie całość dobrze mieszamy, a pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.

Krok 2. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.

Krok 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi - rozpływa się w ustach

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Krok 4. Masę budyniową dodajemy do masła małymi porcjami. Całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników.

Krok 5. Wykładamy herbatniki na blachę. Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej. Można ją delikatnie podgrzać, by ułatwić smarowanie. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nią połowę masy budyniowej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.

Krok 6. Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników. Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej, a następnie masę budyniowo-orzechową. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Krok 7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta, które przechowujemy w lodówce co najmniej 1-2 godzin, aby stężało.  

Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na pyszne roladki z kurczaka. Idealny pomysł na obiad

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here