Wiele osób kupuje krokiety z pieczarkami i mozarellą w sklepach, ponieważ jest to szybkie danie, które wystarczy odgrzać. Jednak prawda jest taka, że wykonanie ich w domu jest niemal równie łatwe! Poza tym, smak domowych krokietów znacznie różni się od tych ze sklepu, są o niebo lepsze.
Krokiety z pieczarkami i mozarellą to jedno z moich ulubionych dań, które zajadam na podwieczorek albo i kolację. Często też przygotowuję je na przyjęcia, a goście zawsze się nimi zachwycają. Lubię ten przepis bo jedzenie nie tylko świetnie smakuje, ale też nie wymaga wiele pracy. Polecam wypróbować samemu, ponieważ domowe krokieciki nie mają sobie równych.
Składniki na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą:
Aby przygotować domowe krokieciki zgodnie z przepisem trzeba podzielić składniki na trzy etapy przygotowywania. Pierwszym z nich jest przygotowanie ciasta, następnie trzeba zrobić farsz, a na koniec smażymy nasze krokiety w pysznej panierce.
Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ litra mleka
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
Farsz:
- 1 kilogram pieczarek
- 400 gram sera mozarella
- 3 cebule
- Pieprz kolorowy
- Sól
- Papryka słodka
- Tłuszcz
Do smażenia:
- 3-4 jajka
- Olej
- Bułka tarta
Przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą krok po kroku:
Krok 1. Z przygotowanych składników na ciasto przygotowujemy masę jak na naleśniki, następnie po dokładnym wymieszaniu smażymy je. Na koniec odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2. Obierz i drobno posiekaj cebulę, potem to samo zrób z pieczarkami.
Krok 3. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj pokrojone pieczarki, pieprz, sól i paprykę. Całość smaż przez chwilę, a na koniec dołóż pokrojoną mozarellę i wymieszaj farsz.
Krok 4. Teraz nadszedł czas aby nasze krokiety z pieczarkami i mozarellą nabrały odpowiedniego kształtu. W tym celu do wcześniej usmażonych naleśników ponakładaj i rozsmaruj czubatą łyżkę farszu. Pamiętaj pozostawić około 3 centymetry od brzegu naleśnika. Całość zwiń w rulon.
Krok 5. Tak przygotowane krokiety obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Każdego z nich podsmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas obracając je.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>