Mniszek lekarski od lat znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości leczniczych. To istna skarbnica witamin, która nie tylko wzmacnia naszą odporność i oczyszcza organizm z toksyn, ale także działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, wspomaga układ pokarmowy oraz leczy infekcje dróg moczowych. Oprócz tego syrop z mniszka lekarskiego świetnie sprawdzi się przy leczeniu nerek, wątroby, woreczka żółciowego oraz miażdżycy. Roślinka ta jest ogólnodostępna, ponieważ rośnie dziko, a przygotowanie z niej syropu jest bardzo szybkie. Koniecznie musisz spróbować!
Syrop z mniszka lekarskiego – składniki:
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- ½ – 1 kg cukru (w zależności od preferencji)
- 400 kwiatków mniszka lekarskiego
Sposób wykonania syropu z mniszka krok po kroku:
Krok 1. Zanim przystąpimy do przygotowywania syropu najpierw należy zebrane główki kwiatów umieścić na gazecie i odczekać pół godziny, by pozbyć się owadów.
Krok 2. W pierwszej kolejności przełóż kwiatki do garnka i zalej wrzącą wodą, a potem lekko je ugnieć. Następnie gotuj je na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie wyparz cytrynę i dobrze ją wyszoruj, potem pokrój w plastry.
Krok 3. Pod koniec gotowania dodaj do wody z mniszkiem pokrojoną cytrynę, następnie odstaw wywar przynajmniej na 12 godzin.
Krok 4. Po tym czasie całość dokładnie odcedź, najlepiej przy użyciu gazy. Potem dodaj cukier i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu jego rozpuszczenia.
Krok 5. Gorący syrop z mniszka lekarskiego przelej do wyparzonych, suchych słoików, a następnie każdy z nich zawiń w koc i trzymaj je tam przez 2-3 godziny.
Krok 6. Wyjmij słoiki i ustaw na stole do góry dnem, a gdy będą już zimne możesz odwrócić je z powrotem. Dzięki suchej pasteryzacji syrop możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilkanaście miesięcy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>