Syrop z mniszka lekarskiego. Łatwy przepis na odporność i oczyszczony organizm

Mniszek lekarski od lat znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości leczniczych. To istna skarbnica witamin, która nie tylko wzmacnia naszą odporność i oczyszcza organizm z toksyn, ale także działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, wspomaga układ pokarmowy oraz leczy infekcje dróg moczowych. Oprócz tego syrop z mniszka lekarskiego świetnie sprawdzi się przy leczeniu nerek, wątroby, woreczka żółciowego oraz miażdżycy. Roślinka ta jest ogólnodostępna, ponieważ rośnie dziko, a przygotowanie z niej syropu jest bardzo szybkie. Koniecznie musisz spróbować!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Syrop z mniszka lekarskiego – składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • ½ – 1 kg cukru (w zależności od preferencji)
  • 400 kwiatków mlecza

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób wykonania syropu z mniszka krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do przygotowywania syropu najpierw należy zebrane główki kwiatów umieścić na gazecie i odczekać pół godziny, by pozbyć się owadów.

Krok 2. W pierwszej kolejności przełóż kwiatki do garnka i zalej wrzącą wodą, a potem lekko je ugnieć. Następnie gotuj je na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie wyparz cytrynę i dobrze ją wyszoruj, potem pokrój w plastry.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Krok 3. Pod koniec gotowania dodaj do wody z mniszkiem pokrojoną cytrynę, następnie odstaw wywar przynajmniej na 12 godzin.

Krok 4. Po tym czasie całość dokładnie odcedź, najlepiej przy użyciu gazy. Potem dodaj cukier i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu jego rozpuszczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 5. Gorący syrop z mniszka lekarskiego przelej do wyparzonych, suchych słoików, a następnie każdy z nich zawiń w koc i trzymaj je tam przez 2-3 godziny.

Cudownej soboty życzę wszystkim tu obecnym

Krok 6. Wyjmij słoiki i ustaw na stole do góry dnem, a gdy będą już zimne możesz odwrócić je z powrotem. Dzięki suchej pasteryzacji syrop możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilkanaście miesięcy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here