Syrop z mniszka lekarskiego. Łatwy przepis na odporność i oczyszczony organizm

0
28506
Syrop z mniszka lekarskiego przepis

Mniszek lekarski od lat znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości leczniczych. To istna skarbnica witamin, która nie tylko wzmacnia naszą odporność i oczyszcza organizm z toksyn, ale także działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, wspomaga układ pokarmowy oraz leczy infekcje dróg moczowych. Oprócz tego syrop z mniszka lekarskiego świetnie sprawdzi się przy leczeniu nerek, wątroby, woreczka żółciowego oraz miażdżycy. Roślinka ta jest ogólnodostępna, ponieważ rośnie dziko, a przygotowanie z niej syropu jest bardzo szybkie. Koniecznie musisz spróbować!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Syrop z mniszka lekarskiego – składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • ½ – 1 kg cukru (w zależności od preferencji)
  • 400 kwiatków mniszka lekarskiego 
DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób wykonania syropu z mniszka krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do przygotowywania syropu najpierw należy zebrane główki kwiatów umieścić na gazecie i odczekać pół godziny, by pozbyć się owadów.

Krok 2. W pierwszej kolejności przełóż kwiatki do garnka i zalej wrzącą wodą, a potem lekko je ugnieć. Następnie gotuj je na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie wyparz cytrynę i dobrze ją wyszoruj, potem pokrój w plastry.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Krok 3. Pod koniec gotowania dodaj do wody z mniszkiem pokrojoną cytrynę, następnie odstaw wywar przynajmniej na 12 godzin.

Krok 4. Po tym czasie całość dokładnie odcedź, najlepiej przy użyciu gazy. Potem dodaj cukier i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu jego rozpuszczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 5. Gorący syrop z mniszka lekarskiego przelej do wyparzonych, suchych słoików, a następnie każdy z nich zawiń w koc i trzymaj je tam przez 2-3 godziny.

Cudownej soboty życzę wszystkim tu obecnym

Krok 6. Wyjmij słoiki i ustaw na stole do góry dnem, a gdy będą już zimne możesz odwrócić je z powrotem. Dzięki suchej pasteryzacji syrop możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilkanaście miesięcy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here