Nalewka z mięty, czyli tak zwana miętówka zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również niepowtarzalnym zielonym kolorem. Pod wpływem alkoholu mięta odda do trunku cały swój barwnik. Smak będzie zdumiewająco orzeźwiający i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wyrafinowanemu podniebieniu.
Nalewki im dłużej leżakują, tym ich smak i aromat zyskują na mocy. W przypadku nalewki z mięty długie leżakowanie skutkuje utratą pięknego zielonego koloru – zmienia się on wtedy na słomkowy. Dlatego też miętówkę można śmiało degustować już następnego dnia, by cieszyć się jej niepowtarzalnym kolorem.
Składniki do nalewki z mięty – przepis
- ok 30 sztuk 10 centymetrowych łodyżek świeżej mięty pieprzowej
- 0,7 litra spirytusu 70%
- 150g cukru (lub 70-80 dag jeśli nalewka ma być mniej słodka)
- 200 ml wody
Przygotowanie nalewki krok po kroku – przepis
Krok 1. Miętę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przekładamy na dno dużego słoja. Wystarczy słój o pojemności dwóch litrów. Kolejno łodygi mięty zalewamy spirytusem.
Krok 2. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zamykamy i odstawiamy na dobę do ciemnego miejsca. Po tym czasie miętówka uzyska ciemnozielony, prawie czarny kolor.
Krok 3. Na drugi dzień należy nalewkę przecedzić i wyciągnąć miętę. Kolejno zlewamy otrzymany macerat i mieszamy z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>