Nalewka z mięty – orzeźwiający powiew lata – przepis

Nalewka z mięty, czyli tak zwana miętówka zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również niepowtarzalnym zielonym kolorem. Pod wpływem alkoholu mięta odda do trunku cały swój barwnik. Smak będzie zdumiewająco orzeźwiający i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wyrafinowanemu podniebieniu.

Nalewki im dłużej leżakują, tym ich smak i aromat zyskują na mocy. W przypadku nalewki z mięty długie leżakowanie skutkuje utratą pięknego zielonego koloru – zmienia się on wtedy na słomkowy. Dlatego też miętówkę można śmiało degustować już następnego dnia, by cieszyć się jej niepowtarzalnym kolorem.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Składniki do nalewki z mięty – przepis

Składniki: 
  • ok 30 sztuk 10 centymetrowych łodyżek świeżej mięty pieprzowej
  • 0,7 litra spirytusu 70%
  • 150g cukru (lub 70-80 dag jeśli nalewka ma być mniej słodka)
  • 200 ml wody

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Przygotowanie nalewki krok po kroku – przepis 

Miętę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przekładamy na dno dużego słoja. Wystarczy słój o pojemności dwóch litrów. Kolejno łodygi mięty zalewamy 0,5 l spirytusu 70 %.

Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zamykamy i odstawiamy na dobę do ciemnego miejsca. Po tym czasie miętówka uzyska ciemnozielony, prawie czarny kolor.

Na drugi dzień należy nalewkę przecedzić i wyciągnąć miętę. Kolejno zlewamy otrzymany macerat i mieszamy z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka – szybka...

Muszle nadziewane pastą z tuńczyka, to szybki sposób na przystawkę. Nawet, gdy zaskoczą Cię...

Przepis ma racuchy z białym serem – dobre na...

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według...

Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku...

Sałatki dobre są nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet obiad....

Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań...

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni,...

Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący...

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy,...

Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś –...

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis,...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here