Nalewka z mięty – orzeźwiający powiew lata – przepis

0
53496

Nalewka z mięty, czyli tak zwana miętówka zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również niepowtarzalnym zielonym kolorem. Pod wpływem alkoholu mięta odda do trunku cały swój barwnik. Smak będzie zdumiewająco orzeźwiający i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wyrafinowanemu podniebieniu.

Nalewki im dłużej leżakują, tym ich smak i aromat zyskują na mocy. W przypadku nalewki z mięty długie leżakowanie skutkuje utratą pięknego zielonego koloru – zmienia się on wtedy na słomkowy. Dlatego też miętówkę można śmiało degustować już następnego dnia, by cieszyć się jej niepowtarzalnym kolorem.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem i truskawkami według przepisu mojej babci. Mięciutkie i delikatne
DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty

Składniki do nalewki z mięty – przepis

Składniki: 
  • ok 30 sztuk 10 centymetrowych łodyżek świeżej mięty pieprzowej
  • 0,7 litra spirytusu 70%
  • 150g cukru (lub 70-80 dag jeśli nalewka ma być mniej słodka)
  • 200 ml wody
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowa delicja z pianką. Przepis na orzeźwiające ciasto na lato

Przygotowanie nalewki krok po kroku – przepis 

Krok 1. Miętę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przekładamy na dno dużego słoja. Wystarczy słój o pojemności dwóch litrów. Kolejno łodygi mięty zalewamy spirytusem.

Krok 2. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zamykamy i odstawiamy na dobę do ciemnego miejsca. Po tym czasie miętówka uzyska ciemnozielony, prawie czarny kolor.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mirabelek - sprawdzony przepis mojej mamy

Krok 3. Na drugi dzień należy nalewkę przecedzić i wyciągnąć miętę. Kolejno zlewamy otrzymany macerat i mieszamy z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietanowiec - puszysty i lekki niczym chmurka. Ciasto z 4 składników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here