Nalewka z mięty – orzeźwiający powiew lata – przepis

Nalewka z mięty, czyli tak zwana miętówka zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również niepowtarzalnym zielonym kolorem. Pod wpływem alkoholu mięta odda do trunku cały swój barwnik. Smak będzie zdumiewająco orzeźwiający i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wyrafinowanemu podniebieniu.

Nalewki im dłużej leżakują, tym ich smak i aromat zyskują na mocy. W przypadku nalewki z mięty długie leżakowanie skutkuje utratą pięknego zielonego koloru – zmienia się on wtedy na słomkowy. Dlatego też miętówkę można śmiało degustować już następnego dnia, by cieszyć się jej niepowtarzalnym kolorem.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Składniki do nalewki z mięty – przepis

Składniki: 
  • ok 30 sztuk 10 centymetrowych łodyżek świeżej mięty pieprzowej
  • 0,7 litra spirytusu 70%
  • 150g cukru (lub 70-80 dag jeśli nalewka ma być mniej słodka)
  • 200 ml wody

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Przygotowanie nalewki krok po kroku – przepis 

Miętę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przekładamy na dno dużego słoja. Wystarczy słój o pojemności dwóch litrów. Kolejno łodygi mięty zalewamy 0,5 l spirytusu 70 %.

Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zamykamy i odstawiamy na dobę do ciemnego miejsca. Po tym czasie miętówka uzyska ciemnozielony, prawie czarny kolor.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mirabelek - sprawdzony przepis mojej mamy

Na drugi dzień należy nalewkę przecedzić i wyciągnąć miętę. Kolejno zlewamy otrzymany macerat i mieszamy z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here