Nigdy więcej nie wyrzucaj skórki od banana. Ten przepis na nawóz zdziała cuda  

0
16794
skórki od banana, nawóz, przepis

Każdy z nas chciałby mieć piękny i zdrowy ogród, jednak nie tak łatwo jest to osiągnąć. Rośliny narażone nie tylko na wiele negatywnych czynników z zewnątrz, ale również my sami możemy je doprowadzić do opłakanego stanu stosując nieodpowiednie nawozy. Mam jednak przepis na nawóz, który świetnie sprawdzi się do wszystkich roślin i sprawi, że będą odżywione i piękne. Wystarczą do tego skórki od banana!

Skórki od banana u większości z nas raczej są wyrzucane do kosza, a to spory błąd. Bowiem zawierają one dużo wapnia, potasu, fosforu, magnezu, azotu i kwasu krzemowego. Więc jest to idealny składnik nawozu, który nie tylko wzmocni rośliny, ale również skutecznie odstraszy mszyce. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a Twoje rośliny będą Ci wdzięczne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z bananów na grypę i przeziębienie. Dzieci uwielbiają jego smak
DZISIAJ GRZEJE:  Gnojówka z mniszka. Darmowe sposoby na piękny ogród. Mniszek lekarski zwalczy mszyce i użyźni glebę

Przepis na nawóz ze skórki od banana

Nawożenie to jedna z podstawowych czynności, które powinniśmy wykonywać, aby nasze rośliny rosły piękne i zdrowe. Jednak zamiast decydować się na zakup chemicznych specyfików, lepiej przygotować nawóz samodzielnie z tego przepisu. Wystarczy, że zalejesz pokrojoną skórkę od banana ciepłą wodą i odstawisz na 24 godziny. Następnie podlej płynnym nawozem rośliny.

Drugim sposobem na nawóz jest ususzenie skórek banana na słońcu lub w piekarniku. Potem wystarczy tylko zetrzeć je na tarce. Tak przygotowanym proszkiem podsypujemy rośliny.

Ostatnią i najprostszą możliwością jest zakopanie pociętych skórek w glebie tuż obok rośliny. Ten sposób najlepiej sprawdza się podczas sadzenia roślin.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z szyszek sosny – łatwy przepis na odporność i szybkie pokonanie choroby
DZISIAJ GRZEJE:  Gnojówka z pokrzywy bezkonkurencyjnie zwalczy szkodniki i choroby. Sprawdź jak zrobić naturalny nawóz

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Kiszonka ze skórki od bananów

Od czasu do czasu warto również przygotować kiszonkę z bananowych skórek. Bowiem, zawarty w niej fosfor i potas, jest świetnie przyswajany właśnie przez system korzeniowy. W celu przygotowania kiszonki zalewamy skórki od bananów wystudzoną, przegotowaną wodą. Następnie całość mieszamy i odkładamy pod przykryciem na około 2 tygodnie. Po tym czasie rozcieńczamy kiszonkę z wodą i podlewamy nią nasze rośliny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z kwiatów lipy. Nie ma sobie równych przy przeziębieniu i grypie

Inne właściwości skórki od banana:

  • Świetnie nada się do polerowania metalowych powierzchni, przedmiotów ze srebra czy skóry naturalnej
  • Przyłożona do skóry zmniejszy obrzęk po ukoszeniu owadów i przyspieszy gojenie się rany
  • Jako emulsja na zmarszczki – skórka od banana posiada wiele składników odżywczych, które świetnie wpływają na cerę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulchna i delikatna strucla z powidłami. Przepis, dzięki któremu zawsze jest idealna
DZISIAJ GRZEJE:  Przekładaniec z fistaszkami - przepis na pyszne domowe ciasto

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here