Strucla z powidłami jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, nie wymaga wielu umiejętności ani wyszukanych składników. A gwarantuję, że sam zapach ciasta podczas pieczenia sprawi, że ciężko będzie przestać o nim myśleć! Przepis świetnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, jak i w chwili relaksu przy popołudniowej kawie w domowym zaciszu.
Przepisów na to ciasto jest naprawdę wiele, jednak ja korzystam za każdym razem właśnie z tego. Dzięki niemu strucla z powidłami z pewnością zawsze będzie ładnie wyrośnięta i smaczna. Pulchne i delikatne ciasto w połączeniu z intensywnym smakiem powideł to istne niebo w gębie. Koniecznie musisz spróbować!
Strucla z powidłami – składniki:
Do upieczenia strucli z powidłami używam formy 25×38 centymetrów. Podana w przepisie ilość składników jest idealna, aby ciasto pasowało właśnie na taką foremkę.
- 12 gram suchych drożdży
- 750 gram mąki pszennej (typ 550)
- 300 mililitrów mleka
- 90 gram cukru
- 8 gram cukru waniliowego
- 100 gram roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 300 g powideł (lub więcej)
- Mleko do posmarowania
Przepis na struclę z powidłami krok po kroku:
Krok 1. W dużej misce wymieszaj mąkę wraz z suchymi drożdżami, a następnie dodaj mleko, sól, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wyrabiaj przez kilka minut. Na koniec ugniatania ciasta dodaj roztopione masło.
Krok 2. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miseczki, następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Krok 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je i krótko wyrób. Potem podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość około 4 milimetrów oraz na odpowiednią długość foremki.
Krok 4. Połową słoiczka powideł wysmaruj jedną połowę ciasta, a potem pozostałą ilością drugą połowę. Następnie każdą z nich zwiń w roladę i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (pozostaw pomiędzy roladami odstęp).
Krok 5. Strucla z powidłami już jest prawie gotowa do pieczenia. Przykryj formę ręczniczkiem, a potem pozostaw tak aż do podwojenia objętości.
Krok 6. Następnie ostrym nożem przetnij strucle na środku, prawie do samej formy. Odstaw na chwilę, tak aby rolady „rozłożyły” się na boki i zapełniły formę. Na koniec posmaruj je mlekiem i opcjonalnie posyp kruszonką.
Krok 7. Struclę z powidłami piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika do wystudzenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>