Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które pojawiały się w naszych domach jesienią i na początku wiosny. Jednak jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem również w okresach gdy jesteśmy bardziej podatni na zachorowania powinniśmy dbać o siebie cały rok. Syrop z pędów sosny ma niesamowite działanie na nasz organizm, jednak przygotować go można tylko na przełomie kwietnia i maja.
Syrop z pędów sosny świetnie sprawdza się podczas pierwszych oznak przeziębienia, leczy ból gardła, kaszel, katar, a także bardzo dobrze wspomaga nasz organizm podczas grypy. Jest on naturalnym antybiotykiem, który działa odkażająco, bakteriobójczo, wykrztuśnie, przeciwzapalnie i rozkurczająco. Dodatkowo, dzięki temu, że zawiera dużą ilość goryczy korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i dodaje energii.
Składniki na syrop z pędów sosny:
- 1 kilogram młodych pędów sosny
- Trochę wody
- 1 kilogram cukru
Syrop z pędów sosny – przepis krok po kroku:
Krok 1. Nim przystąpimy do przygotowywania naszego syropu uzbierane miękkie, jasnozielone pędy wyłóż na godzinę na słońce, aby wyszły z nich robaki.
Krok 2. Pędy sosny umyj pod bieżącą wodą, a potem podziel je na około 1,5 cm kawałeczki.
Krok 3. Na dnie każdego słoika ułóż około 3 cm warstwę pędów, a następnie zasyp ją 4 łyżkami cukru – proces powtarzaj aż do wypełnienia całego słoika.
Krok 4. Do każdego słoiczka dodaj odrobinę wody, a następnie odłóż je w słoneczne miejsce. Aby otrzymać syrop z pędów sosny słoiki muszą stać w takim miejscu od 1 do 3 tygodni.
Krok 5. Następnie odcedź otrzymany syrop do wyparzonych wcześniej buteleczek i przechowuj go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Syrop z pędów sosny można stosować profilaktycznie zażywając jedną łyżeczkę dziennie, natomiast podczas choroby dorośli powinni stosować syrop 3-4 razy dziennie po łyżce, a dzieci 3 razy dziennie po łyżeczce.
Ważne!
Syropu nie powinny stosować osoby z astmą lub chorujące na krztusiec.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>