Pogoda za oknem coraz bardziej zachęca do wspólnego grillowania. Warto więc spotkać się z przyjaciółmi i rodziną przy pysznym posiłku na świeżym powietrzu. Perfekcyjnym dodatkiem do grillowanego mięsa będzie sałatka makaronowa z żółtym serem i świeżymi warzywami. Ten przepis jest łatwy i szybki, a z pewnością zasmakuje wszystkim gościom!
Sałatka makaronowa z żółtym serem wielokrotnie pojawia się na moim stole zarówno na przyjęciach, jak i po prostu jako smaczna przystawka. Jest pyszna i niezbyt wymagająca w przygotowaniu, dlatego chętnie zabieram ją również do pracy na drugie śniadanie.
Sałatka makaronowa – składniki:
Najważniejszym elementem sałatki jest odpowiedni makaron – powinien on być dość drobny, dzięki czemu nie stanie się głównym składnikiem, a jedynie smakowitą częścią całości. Natomiast dodatek świeżych warzyw w przepisie sprawi, że sałatka makaronowa jest lekka i idealnie sprawdzi się jako dodatek na grilla.
- 150 gram ugotowanego drobnego makaronu (na przykład orzo)
- 100 gram żółtego sera w kostce
- Pół długiego, świeżego ogórka
- 1 papryka czerwona
- Szklanka kukurydzy
- 1 mała cebula
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy (świetnie sprawdzi się miodowa)
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
Sałatka makaronowa z żółtym serem i warzywami – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek ugotuj makaron zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu, potem odcedź go i odłóż do przestudzenia.
Krok 2. Następnie obierz i pokrój w drobną kosteczkę ogórka i cebulę. Z papryki wytnij gniazdo nasienne oraz ogonek i również drobno ją pokrój.
Krok 3. Żółty ser wyjmij z opakowania, a potem pokrój go w małą kosteczkę.
Krok 4. W małej miseczce umieść wszystkie składniki na sos, czyli: majonez, jogurt, musztardę, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Na koniec w dużej misce umieść wszystkie składniki na sałatkę: ostudzony makaron, ogórka, cebulę, paprykę i żółty ser. Potem dodaj odcedzoną kukurydzę i przygotowany wcześniej sos.
Krok 6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe! Sałatka makaronowa nie musi „leżakować” w lodówce, podaj ją od razu po zrobieniu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>