Jeśli cierpisz na zmęczone i ociężałe nogi to z pewnością przepis na sok i maść z kwiatów kasztanowca to coś dla Ciebie. Oba specyfiki można bardzo łatwo przyrządzić, a ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Świetnie sprawdzą się również na żylaki czy obrzęki, a oprócz tego mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Kwiaty na sok i maść z kasztanowca najlepiej zbierać w słoneczny dzień, tak aby nie były mokre, ponieważ może łatwo wytworzyć się na nich pleśń. Nim zerwiemy kwiaty upewnijmy się, że drzewo wygląda na zdrowe i nie jest w żaden sposób oznakowane. Urywamy całe kwiatostany i wkładamy do koszyczka lub lnianej torby, następnie w domu obrywamy pojedyncze kwiatki i rozkładamy je na szarym papierze.
Sok z kwiatów kasztanowca – składniki i przygotowanie
Do przygotowania obu specyfików potrzeba naprawdę niewiele. Aby wytworzyć sok wystarczy jedynie 300 gram kwiatów.
Krok 1. Osuszone kwiaty kasztanowca wkładamy do wysokiego naczynia, następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera.
Krok 2. Z powstałej, jednolitej masy musimy odcedzić sok. W tym celu najlepiej użyć gazy – dzięki niej wyciśniemy jak największą ilość płynu.
Krok 3. Uzyskany sok z kwiatów kasztanowca przelewamy do czystej i suchej buteleczki. Sok przechowujemy w lodówce i zażywamy po 1-2 łyżeczki dziennie.
Maść z kwiatów kasztanowca – składniki i przygotowanie
Do przygotowania maści potrzebne nam będą: około 5-6 łyżek kwiatów kasztanowca oraz 0,5 litra oleju. Oprócz tego przyda się garnek z wodą oraz słoiczek lub pudełko po kremie.
Krok 1. W pierwszej kolejności posiekaj kwiaty kasztanowca na drobno, następnie zalej je olejem.
Krok 2. Tak przygotowaną mieszankę gotuj w kąpieli wodnej przez około godzinę, potem odcedź ją i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Gdy już maść z kwiatów kasztanowca ostygnie możesz przełożyć ją do pudełeczka lub słoiczka.
Zadbaj o swoje zdrowie i regularnie stosuj zarówno maść jak i sok, a z pewnością zobaczysz efekty! Naturalne składniki potrafią naprawdę zaskoczyć swoim pozytywnym działaniem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>