Przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką – niesamowicie pyszne i mięciutkie

0
80183

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką to rewelacyjny szybki wypiek, który zachwyci każdego. Myślę, że każdy z nas uwielbia drożdżowe smakołyki, gdyż ich spopularyzowanie w naszym kraju jest ogromne. Nie ma co się dziwić, gdyż ich niesamowity smak sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek przepysznego domowego wypieku.

W tym artykule znajdziesz przepis na nieziemskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką. Ich zaletą jest to, że możesz użyć różnego rodzaju nadzienia. Sprawdzi się zarówno ser, dżem jak i konfitura. Bułeczki obsypane pyszną kruszonką, są niesamowicie pyszne i słodziutkie. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na oponki serowe z cynamonową posypką - tak pysznych jeszcze nie jadłeś
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

Składniki na bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką – przepis

Składniki na 12 sztuk bułeczek:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru 
  • 35 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie bułeczek drożdżowych krok po kroku – przepis:

Krok 1. Przygotowane przez nas drożdże mieszamy z mlekiem, które powinno być w temperaturze pokojowej, wraz z 1 łyżką cukru. Całość odstawiamy na ok 15 min do momentu spienienia się roztworu.

Krok 2. 550 g mąki pszennej przesiewamy do dużej miski, a następnie dodajemy przygotowany przez nas wcześniej rozczyn.

Krok 3. Do mąki wraz z rozczynem dodajemy 1 jajko, 2 żółtka, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto.

Krok 4. Następnie dodajemy 50 g roztopionego masła i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy rękoma do czasu całkowitego połączenia się składników. Wyrobione przez nas ciasto powinno być miękkie i elastyczne, dlatego wyrabiamy je przez dłuższy czas.

Krok 5. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, zakrywając miskę ściereczką, do podwojenia jego objętości na ok 1 h.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Krok 6. W czasie, gdy odstawiliśmy ciasto do wyrośnięcia, zajmiemy się przygotowaniem kruszonki, którą posypiemy nasze drożdżowe bułeczki. Mąkę, masło oraz cukier puder umieszczamy niedużej miseczce i łączymy składniki do czasu ich całkowitego połączenia się. Odstawiamy do lodówki.

Krok 7. Po upłynięciu wyznaczonego czasu na wyrośnięcie ciasta, wyjmujemy je z miski i wyrabiamy krótko. Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części, spłaszczamy każdy kawałek i nakładamy na jego środek nadzienie. Lepimy ze sobą brzegi tak aby nadzienie było okryte z każdej strony ciastem. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce.

Krok 8. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie wyjmujemy z lodówki kruszonkę. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Następnie równomiernie obsypujemy je kruszonką.

Krok 9. Bułeczki wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy w temperaturze 180*C przez ok 20 – 25 min (grzanie góra dół).

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here