Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką to rewelacyjny szybki wypiek, który zachwyci każdego. Myślę, że każdy z nas uwielbia drożdżowe smakołyki, gdyż ich spopularyzowanie w naszym kraju jest ogromne. Nie ma co się dziwić, gdyż ich niesamowity smak sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek przepysznego domowego wypieku.
W tym artykule znajdziesz przepis na nieziemskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką. Ich zaletą jest to, że możesz użyć różnego rodzaju nadzienia. Sprawdzi się zarówno ser, dżem jak i konfitura. Bułeczki obsypane pyszną kruszonką, są niesamowicie pyszne i słodziutkie. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny przepis!
Składniki na bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką – przepis
Składniki na 12 sztuk bułeczek:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 35 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie bułeczek drożdżowych krok po kroku – przepis:
Krok 1. Przygotowane przez nas drożdże mieszamy z mlekiem, które powinno być w temperaturze pokojowej, wraz z 1 łyżką cukru. Całość odstawiamy na ok 15 min do momentu spienienia się roztworu.
Krok 2. 550 g mąki pszennej przesiewamy do dużej miski, a następnie dodajemy przygotowany przez nas wcześniej rozczyn.
Krok 3. Do mąki wraz z rozczynem dodajemy 1 jajko, 2 żółtka, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto.
Krok 4. Następnie dodajemy 50 g roztopionego masła i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy rękoma do czasu całkowitego połączenia się składników. Wyrobione przez nas ciasto powinno być miękkie i elastyczne, dlatego wyrabiamy je przez dłuższy czas.
Krok 5. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, zakrywając miskę ściereczką, do podwojenia jego objętości na ok 1 h.
Krok 6. W czasie, gdy odstawiliśmy ciasto do wyrośnięcia, zajmiemy się przygotowaniem kruszonki, którą posypiemy nasze drożdżowe bułeczki. Mąkę, masło oraz cukier puder umieszczamy niedużej miseczce i łączymy składniki do czasu ich całkowitego połączenia się. Odstawiamy do lodówki.
Krok 7. Po upłynięciu wyznaczonego czasu na wyrośnięcie ciasta, wyjmujemy je z miski i wyrabiamy krótko. Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części, spłaszczamy każdy kawałek i nakładamy na jego środek nadzienie. Lepimy ze sobą brzegi tak aby nadzienie było okryte z każdej strony ciastem. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce.
Krok 8. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie wyjmujemy z lodówki kruszonkę. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Następnie równomiernie obsypujemy je kruszonką.
Krok 9. Bułeczki wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy w temperaturze 180*C przez ok 20 – 25 min (grzanie góra dół).
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>