Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup. Możemy ją przygotować o każdej porze roku i zawsze smakuje wyśmienicie. Przepis jest łatwy i stosunkowo szybki w wykonaniu, a samą zupę można ugotować nawet dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu, a rodzina będzie miała zapewniony ciepły i pożywny posiłek.
Uwielbiam pieczarki w każdej postaci – zarówno w sosie, jako dodatek do obiadu czy smażone w panierce. Jednak to zupa pieczarkowa skradła moje serce, bowiem ten przepis zawsze przypomina mi obiady u mamy. Dodatkowo pieczarki są niskokaloryczne, a dostarczają wiele cennych składników odżywczych, takich jak węglowodany, białko czy błonnik. Zawarte są w nich również witaminy z grupy B, C i D oraz minerały, między innymi wapń, żelazo, magnez czy cynk.
Zupa pieczarkowa – składniki:
Do przygotowania zupy potrzebujemy bazę, którą będziemy robić tak jak w przypadku rosołu. To do niej będziemy dokładać podsmażone pieczarki i dodatkowe składniki. Jeśli masz rosół z poprzedniego obiadu, to świetnie się nada do tego przepisu – po prostu pomiń część z gotowania bulionu.
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Kawałek selera (około 100g)
- Kawałek pora (około 80g)
- 2 nogi z kurczaka
- 1 litr wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 500 g ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 1 łyżeczka masła klarownego
- 3 łyżki śmietany 18%
- Natka pietruszki lub koperek
Zupa pieczarkowa – przepis krok po kroku:
Bulion:
Krok 1. W pierwszej kolejności obierz marchew, pietruszkę i seler, następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i włóż do średniej wielkości garnka.
Krok 2. Umieść w garnku również kawałek białej części pora oraz dwie nogi z kurczaka. Następnie całość zalej litrem wody i dodaj przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Krok 3. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj bulion. Potem zmniejsz moc palnika i gotuj wywar przez około godzinę.
Zupa pieczarkowa
Krok 4. Po tym czasie przy pomocy cedzaka wyłów mięso, warzywa i przyprawy z wywaru. Następnie obierz mięso, a marchewkę pokrój w plasterki – te składniki pod koniec dodamy z powrotem do zupy. Pozostałe warzywa nie będą nam potrzebne – możesz wykorzystać je do innego przepisu (na przykład do kotletów warzywnych).
Krok 5. Aby nasza zupa pieczarkowa nabrała wyrazistego smaku, należy w pierwszej kolejności podsmażyć pieczarki. Zanim jednak do tego przejdziemy umyj je i pokrój w paski.
Krok 6. Na średniej mocy palnika umieść patelnię z łyżką masła klarownego lub olejem do smażenia. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je tak przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7. W czasie gdy pieczarki się smażą obierz, a następnie pokrój ziemniaki w kostkę o wielkości około 2 centymetrów. W przypadku młodych ziemniaków wystarczy je delikatnie wyszorować, a potem pokroić.
Krok 8. Ziemniaki wraz z podsmażonymi pieczarkami dodaj do bulionu. Następnie dołóż również posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Całość gotuj przez około 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
Krok 9. Po tym czasie dorzuć ugotowaną marchewkę oraz mięso, na koniec możesz doprawić zupę solą lub pieprzem według własnego uznania. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>