Delikatna i aromatyczna zupa pieczarkowa. Łatwy przepis na obiad jak u mamy

0
4051

Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup. Możemy ją przygotować o każdej porze roku i zawsze smakuje wyśmienicie. Przepis jest łatwy i stosunkowo szybki w wykonaniu, a samą zupę można ugotować nawet dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu, a rodzina będzie miała zapewniony ciepły i pożywny posiłek.

Uwielbiam pieczarki w każdej postaci – zarówno w sosie, jako dodatek do obiadu czy smażone w panierce. Jednak to zupa pieczarkowa skradła moje serce, bowiem ten przepis zawsze przypomina mi obiady u mamy. Dodatkowo pieczarki są niskokaloryczne, a dostarczają wiele cennych składników odżywczych, takich jak węglowodany, białko czy błonnik. Zawarte są w nich również witaminy z grupy B, C i D oraz minerały, między innymi wapń, żelazo, magnez czy cynk.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rewelacyjną zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym - urozmaica każdy Wielkanocny stół
y

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem

Zupa pieczarkowa – składniki:

Do przygotowania zupy potrzebujemy bazę, którą będziemy robić tak jak w przypadku rosołu. To do niej będziemy dokładać podsmażone pieczarki i dodatkowe składniki. Jeśli masz rosół z poprzedniego obiadu, to świetnie się nada do tego przepisu – po prostu pomiń część z gotowania bulionu.

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek selera (około 100g)
  • Kawałek pora (około 80g)
  • 2 nogi z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżeczka masła klarownego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Natka pietruszki lub koperek
DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Zupa pieczarkowa – przepis krok po kroku:

Bulion:

Krok 1. W pierwszej kolejności obierz marchew, pietruszkę i seler, następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i włóż do średniej wielkości garnka.

Krok 2. Umieść w garnku również kawałek białej części pora oraz dwie nogi z kurczaka. Następnie całość zalej litrem wody i dodaj przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Krok 3. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj bulion. Potem zmniejsz moc palnika i gotuj wywar przez około godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany

Zupa pieczarkowa

Krok 4. Po tym czasie przy pomocy cedzaka wyłów mięso, warzywa i przyprawy z wywaru. Następnie obierz mięso, a marchewkę pokrój w plasterki – te składniki pod koniec dodamy z powrotem do zupy. Pozostałe warzywa nie będą nam potrzebne – możesz wykorzystać je do innego przepisu (na przykład do kotletów warzywnych).

Krok 5. Aby nasza zupa pieczarkowa nabrała wyrazistego smaku, należy w pierwszej kolejności podsmażyć pieczarki. Zanim jednak do tego przejdziemy umyj je i pokrój w paski.

Krok 6. Na średniej mocy palnika umieść patelnię z łyżką masła klarownego lub olejem do smażenia. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż je tak przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

Krok 7. W czasie gdy pieczarki się smażą obierz, a następnie pokrój ziemniaki w kostkę o wielkości około 2 centymetrów. W przypadku młodych ziemniaków wystarczy je delikatnie wyszorować, a potem pokroić.

Krok 8. Ziemniaki wraz z podsmażonymi pieczarkami dodaj do bulionu. Następnie dołóż również posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Całość gotuj przez około 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.

Krok 9. Po tym czasie dorzuć ugotowaną marchewkę oraz mięso, na koniec możesz doprawić zupę solą lub pieprzem według własnego uznania. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here