Warzywa są bardzo ważnym elementem diety każdego z nas, jednak moje dzieci niezbyt chętnie po nie sięgają. Właśnie dlatego wypróbowuję różne przepisy, aby zachęcić je do jedzenia zdrowo. Surówka z kapusty pekińskiej to kopalnia witamin, ale również gwarancja pierwszorzędnego smaku.
Przygotowując obiad nigdy nie zapominam o kolorowych, warzywnych dodatkach. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a jednocześnie zaskakiwać swoją rodzinę nowymi przepisami. Nic dziwnego, że ostatnio surówka z kapusty pekińskiej wyjątkowo często pojawia się na moim stole. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu i przepyszna – Tobie również z pewnością zasmakuje!
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:
W moim przepisie zawarty jest majonez, który moim zdaniem podkreśla smak surówki. Jednakże, jeśli chcemy by była ona mniej kaloryczna, możemy go wykluczyć lub zastąpić większą ilością jogurtu naturalnego. Dzięki temu surówka z kapusty pekińskiej będzie bardziej lekka, ale nadal pyszna.
- 4-5 liści kapusty pekińskiej
- 1 papryka
- Biała część średniego pora
- 1 jabłko
- Pęczek natki pietruszki lub koperku
- 1 ogórek zielony
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- Sól
- Pieprz
Opcjonalnie: Do surówki możemy dodać trochę cebuli, dzięki czemu zyska bardziej wyrazisty smak.
Surówka z kapusty pekińskiej – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek myjemy dokładnie wszystkie warzywa, a następnie osuszamy je za pomocą ręczników papierowych. Szatkujemy kapustę pekińską, por oraz pietruszkę (lub koperek) i całość wkładamy do miski.
Krok 2. Obieramy ogórka, a potem kroimy go w niewielką kostkę. Z kolei paprykę najpierw rozkrajamy na pół, wycinamy z niej środek, a także pozbywamy się ogonka. Następnie, pozostałą część kroimy na małe kawałki.
Krok 3. Jabłko obieramy ze skórki, a potem ucieramy na tarce o dużych oczkach. Po czym dodajemy wraz z ogórkiem i papryką do miski z kapustą.
Krok 4. Potem do surówki dodajemy majonez, jogurt naturalny i przyprawy: sól i pieprz.
Krok 5. Na koniec delikatnie mieszamy surówkę z kapusty pekińskiej, aż do połączenia się wszystkich składników.
Surówkę warto podawać do obiadu od razu po przygotowaniu – wtedy smakuje najlepiej. Jednak możemy również przygotować ją dzień wcześniej, wtedy należy ją przechowywać w lodówce. Aby nasza surówka nie „przeszła” lodówką dobrze jest owinąć miskę folią spożywczą. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>