Surówka z kapusty pekińskiej. Mój ulubiony dodatek do obiadu

0
17207

Warzywa są bardzo ważnym elementem diety każdego z nas, jednak moje dzieci niezbyt chętnie po nie sięgają. Właśnie dlatego wypróbowuję różne przepisy, aby zachęcić je do jedzenia zdrowo. Surówka z kapusty pekińskiej to kopalnia witamin, ale również gwarancja pierwszorzędnego smaku.

Przygotowując obiad nigdy nie zapominam o kolorowych, warzywnych dodatkach. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a jednocześnie zaskakiwać swoją rodzinę nowymi przepisami. Nic dziwnego, że ostatnio surówka z kapusty pekińskiej wyjątkowo często pojawia się na moim stole. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu i przepyszna – Tobie również z pewnością zasmakuje!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:

W moim przepisie zawarty jest majonez, który moim zdaniem podkreśla smak surówki. Jednakże, jeśli chcemy by była ona mniej kaloryczna, możemy go wykluczyć lub zastąpić większą ilością jogurtu naturalnego. Dzięki temu surówka z kapusty pekińskiej będzie bardziej lekka, ale nadal pyszna.

  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • Biała część średniego pora
  • 1 jabłko
  • Pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 1 ogórek zielony
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Opcjonalnie: Do surówki możemy dodać trochę cebuli, dzięki czemu zyska bardziej wyrazisty smak.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę śledziową - dobra na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę cebulową - tego jeszcze nie jadłeś

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Surówka z kapusty pekińskiej – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek myjemy dokładnie wszystkie warzywa, a następnie osuszamy je za pomocą ręczników papierowych. Szatkujemy kapustę pekińską, por oraz pietruszkę (lub koperek) i całość wkładamy do miski.

Krok 2. Obieramy ogórka, a potem kroimy go w niewielką kostkę. Z kolei paprykę najpierw rozkrajamy na pół, wycinamy z niej środek, a także pozbywamy się ogonka. Następnie, pozostałą część kroimy na małe kawałki.

Krok 3. Jabłko obieramy ze skórki, a potem ucieramy na tarce o dużych oczkach. Po czym dodajemy wraz z ogórkiem i papryką do miski z kapustą.

surówka z kapusty pekińskiej, przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek robi wielką różnicę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

Krok 4. Potem do surówki dodajemy majonez, jogurt naturalny i przyprawy: sól i pieprz.

Krok 5. Na koniec delikatnie mieszamy surówkę z kapusty pekińskiej, aż do połączenia się wszystkich składników.

Surówkę warto podawać do obiadu od razu po przygotowaniu – wtedy smakuje najlepiej. Jednak możemy również przygotować ją dzień wcześniej, wtedy należy ją przechowywać w lodówce. Aby nasza surówka nie „przeszła” lodówką dobrze jest owinąć miskę folią spożywczą. Smacznego!

surówka z kapusty pekińskiej, przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here