Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

Sezon grillowy rozpoczął się w pełni, bowiem już teraz czuć z działek sąsiadów kuszący zapach smakowitych dań z grilla. Zanim jednak sam zdecydujesz się na zakup gotowych, przyprawionych mięs czy marynat wypróbuj nasz przepis. Jeden kęs wystarczy, żeby przekonać się, że nigdy wcześniej nie jadłeś tak soczystej i smacznej karkówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Soczysta karkówka z grilla – składniki:

  • kilogram karkówki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej musztardy

DZISIAJ GRZEJE:  Sos Tzatziki w Twoim domu. Przepis na szybki ogórkowy sosik idealny do obiadu i na grilla

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Karkówka z grilla – sposób przygotowania krok po kroku:

Krok 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie wkładamy go do miski. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki na marynatę i dobrze mieszamy.

Krok 2. Karkówkę myjemy, osuszamy, a potem kroimy na około 1 cm plastry. Taka grubość mięsa sprawi, że dobrze przejdzie ono aromatem przypraw, będzie kruche, ale soczyste zarazem.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Krok 3. Każdy plaster karkówki dokładnie smarujemy marynatą, a potem odkładamy do miski. Następnie całość wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Karkówka z grilla najlepiej smakuje, gdy wcześniej poleży w marynacie 24 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Tak przygotowane mięso wystarczy grillować przez kilka/kilkanaście minut, dzięki temu karkówka będzie soczysta i rozpływająca się w ustach. Mięso najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki lub grillowanych warzyw, ten smak z pewnością zachwyci Twoich najbliższych!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here