Sezon grillowy rozpoczął się w pełni, bowiem już teraz czuć z działek sąsiadów kuszący zapach smakowitych dań z grilla. Zanim jednak sam zdecydujesz się na zakup gotowych, przyprawionych mięs czy marynat wypróbuj nasz przepis. Jeden kęs wystarczy, żeby przekonać się, że nigdy wcześniej nie jadłeś tak soczystej i smacznej karkówki.
Soczysta karkówka z grilla – składniki:
- kilogram karkówki
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka zmielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy
- Łyżeczka majeranku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- Łyżeczka ostrej papryki
- Łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej musztardy
Karkówka z grilla – sposób przygotowania krok po kroku:
Krok 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie wkładamy go do miski. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki na marynatę i dobrze mieszamy.
Krok 2. Karkówkę myjemy, osuszamy, a potem kroimy na około 1 cm plastry. Taka grubość mięsa sprawi, że dobrze przejdzie ono aromatem przypraw, będzie kruche, ale soczyste zarazem.
Krok 3. Każdy plaster karkówki dokładnie smarujemy marynatą, a potem odkładamy do miski. Następnie całość wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Karkówka z grilla najlepiej smakuje, gdy wcześniej poleży w marynacie 24 godziny.
Tak przygotowane mięso wystarczy grillować przez kilka/kilkanaście minut, dzięki temu karkówka będzie soczysta i rozpływająca się w ustach. Mięso najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki lub grillowanych warzyw, ten smak z pewnością zachwyci Twoich najbliższych!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>