Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

Sezon grillowy rozpoczął się w pełni, bowiem już teraz czuć z działek sąsiadów kuszący zapach smakowitych dań z grilla. Zanim jednak sam zdecydujesz się na zakup gotowych, przyprawionych mięs czy marynat wypróbuj nasz przepis. Jeden kęs wystarczy, żeby przekonać się, że nigdy wcześniej nie jadłeś tak soczystej i smacznej karkówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Soczysta karkówka z grilla – składniki:

  • kilogram karkówki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej musztardy

DZISIAJ GRZEJE:  Sos Tzatziki w Twoim domu. Przepis na szybki ogórkowy sosik idealny do obiadu i na grilla

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Karkówka z grilla – sposób przygotowania krok po kroku:

Krok 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie wkładamy go do miski. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki na marynatę i dobrze mieszamy.

Krok 2. Karkówkę myjemy, osuszamy, a potem kroimy na około 1 cm plastry. Taka grubość mięsa sprawi, że dobrze przejdzie ono aromatem przypraw, będzie kruche, ale soczyste zarazem.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Krok 3. Każdy plaster karkówki dokładnie smarujemy marynatą, a potem odkładamy do miski. Następnie całość wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Karkówka z grilla najlepiej smakuje, gdy wcześniej poleży w marynacie 24 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Tak przygotowane mięso wystarczy grillować przez kilka/kilkanaście minut, dzięki temu karkówka będzie soczysta i rozpływająca się w ustach. Mięso najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki lub grillowanych warzyw, ten smak z pewnością zachwyci Twoich najbliższych!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here