Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

Sezon grillowy rozpoczął się w pełni, bowiem już teraz czuć z działek sąsiadów kuszący zapach smakowitych dań z grilla. Zanim jednak sam zdecydujesz się na zakup gotowych, przyprawionych mięs czy marynat wypróbuj nasz przepis. Jeden kęs wystarczy, żeby przekonać się, że nigdy wcześniej nie jadłeś tak soczystej i smacznej karkówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Soczysta karkówka z grilla – składniki:

  • kilogram karkówki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej musztardy

DZISIAJ GRZEJE:  Sos Tzatziki w Twoim domu. Przepis na szybki ogórkowy sosik idealny do obiadu i na grilla

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Karkówka z grilla – sposób przygotowania krok po kroku:

Krok 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie wkładamy go do miski. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki na marynatę i dobrze mieszamy.

Krok 2. Karkówkę myjemy, osuszamy, a potem kroimy na około 1 cm plastry. Taka grubość mięsa sprawi, że dobrze przejdzie ono aromatem przypraw, będzie kruche, ale soczyste zarazem.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Krok 3. Każdy plaster karkówki dokładnie smarujemy marynatą, a potem odkładamy do miski. Następnie całość wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Karkówka z grilla najlepiej smakuje, gdy wcześniej poleży w marynacie 24 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Tak przygotowane mięso wystarczy grillować przez kilka/kilkanaście minut, dzięki temu karkówka będzie soczysta i rozpływająca się w ustach. Mięso najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki lub grillowanych warzyw, ten smak z pewnością zachwyci Twoich najbliższych!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here