Jeżeli szukasz szybkiej w wykonaniu przekąski, to dobrze trafiłaś. Roladki z szynki to idealna propozycja, która nie wymaga dużej ilości czasu, ponieważ wykonuje się je ekspresowo. Dwa rodzaje farszu, sprawiają, że przekąska będzie dosłownie dla każdego. Są przepyszne i szybko znikają z talerza. Koniecznie wypróbuj przepis!
Roladki z szynki wykonywane są przeze mnie dość często na różnego rodzaju okazje. Przepyszny farsz, który obtacza plaster szynki jest idealny. Serdecznie polecam przepis na roladki z szynki!
Składniki na roladki z szynki – przepis:
Składniki na roladki z szynki z serkiem i papryką:
- 6 plasterków szynki konserwowej
- 300 g serka typu almette
- 40 g świeżej papryki czerwonej
- garść szczypiorku siekanego
- sól
- pieprz
Składniki na roladki z szynki z pastą jajeczną:
- 6 plasterków szynki konserwowej
- 3 średnie jajka ugotowane na twardo
- 1 czubata łyżka majonezu
- 3 plasterki ulubionego sera żółtego
- 1 ogórek kiszony
- garść siekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie roladek z szynki krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania roladek z szynką i serkiem z papryką. Do miski wrzucamy 300 g serka typu almette.
Krok 2. Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie wykrajamy środek. 40 g papryki siekamy na drobne kawałki i dodajemy do miski z serkiem.
Krok 3. Szczypiorek siekamy na drobne kawałki i również dodajemy do miski z serkiem i papryką. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i całość dokładnie mieszamy.
Krok 4. Farsz rozdzielamy równo na 6 plasterków szynki konserwowej, rozsmarowujemy na 3/4 kawałka, tak jak okazane jest to na poniższym zdjęciu. Następnie szynkę zawijamy w roladkę.
Krok 5. Teraz zajmiemy się przygotowaniem roladek z szynki z pastą jajeczną. Na samym początku gotujemy jajka na twardo i studzimy.
Krok 6. Ugotowane i ostudzone jajka siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do miski.
Krok 7. Siekamy na drobne kawałki ogórka kiszonego i dodajemy do posiekanych jajek. Dorzucamy garść posiekanego szczypiorku.
Krok 8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników. Na sam koniec dodajemy czubatą łyżkę majonezu i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 9. Przygotowany farsz nakładamy na szynkę i tak jak w przypadku pierwszych roladek, zwijamy w rulon.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>