Grecki sos tzatziki jest smakowitym dodatkiem, który zagościł już w domach wielu z nas, świetnie nadaje się zarówno do obiadku jak i weekendowego grilla. Jednak przede wszystkim przepis na niego jest niesamowicie łatwy i szybki w przygotowaniu. Ogórkowy sosik zawsze jest królem na każdym naszym przyjęciu, bowiem smakuje pysznie niemal ze wszystkim.
Sos tzatziki – składniki, które potrzebujesz:
- 300 g schłodzonego jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g świeżych ogórków
- 1 łyżka oliwy
- Sól
- Pieprz
- Koperek
Przygotowanie ogórkowego sosu krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności obierz ogórki ze skórki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, następnie posól i odstaw na 15 minut.
Krok 2. Odlej wodę, która zebrała się w ogórkach, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że sos nie będzie zbyt płynny
Krok 3. Wyciśnij czosnek praską lub zetrzyj go na drobnych oczkach na tarce, potem dodaj go do ogórków razem z pieprzem, oliwą i posiekanym koperkiem.
Krok 4. Ostatnim etapem jest dodanie jogurtu greckiego, a następnie dokładne wymieszanie całości. Jeżeli chcesz aby Twój sos tzatziki był naprawdę dobrze schłodzony możesz go włożyć jeszcze na pół godziny do lodówki.
Krok 5. Opcjonalnie możesz udekorować górę sosu pokrojonymi ogórkami i koperkiem, dzięki temu z pewnością będzie się prezentował jeszcze bardziej smakowicie!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>