Święta wielkanocne zbliżają się do nas szybkimi krokami, także warto zaopatrzyć się w sprawdzone przepisy, które będą idealne na nasz wielkanocny stół. W poniższym artykule znajdziesz przepis na tradycyjne polskie danie, które jest podstawą świąt wielkanocnych. Moi domownicy uwielbiają żurek z tego przepisu. Koniecznie wypróbuj przepis!
Żurek jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni, które króluje w trakcie świąt wielkanocnych. Ten domowy przepis jest wręcz idealny, więc z pewnością nikt mu się nie oprze. Szczerze mówiąc, żurek zostaje zjedzony przez moich domowników w mgnieniu oka. Polecam przepis!
Składniki na Żurek Wielkanocny – przepis:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu żytniego
- 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
- 200 g kiełbasy surowej lub parzonej
- 200 g boczku surowego wędzonego
- 3 łyżki śmietanki 30%
- przyprawa do żurku
- przyprawa do barszczu białego
- jajka
Wykonanie Żurku Wielkanocnego krok po kroku – przepis:
Krok 1. Bulion warzywny przygotowujemy dzień wcześniej i przelewamy do naczynia np. słoika.
Krok 2. Boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę podsuszaną i białą kiełbasę parzoną w dość cienkie plasterki. Jeżeli używamy surowej kiełbasy, musimy ją podgotować w bulionie warzywnym.
Krok 3. Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Nie dolewamy oleju gdyż, boczek jest wystarczająco tłusty. Po kilku minutach smażenie boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę podsuszoną i białą kiełbasę parzoną.
Krok 4. W czasie gdy kiełbasy wraz z boczkiem smażą się na patelki, do średniego garnka wlewamy bulion warzywny. Ustawiamy garnek na średnim palniku i podgrzewamy aż do zagotowania.
Krok 5. Po lekkim podsmażeniu mięsa, dodajemy je do zagotowanego bulionu i jeszcze gotujemy przez kilka minut z kiełbasami i boczkiem.
Krok 6. Przygotowany zakwas żytni dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do bulionu. Dodajemy również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego.
Krok 7. Przyprawy wsypujemy bezpośrednio do garnka, pamiętając o dokładnym mieszaniu. Po kilku minutach gotowania i dokładnego mieszania zupa zacznie gęstnieć.
Krok 8. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki i mieszamy.
Krok 9. Żurek wielkanocny najczęściej jest podawany z jajkami, zatem należy ugotować jajka na twardo i podać połówkami. Możemy również jako dekorację na wierzch dodać rzeżuchę.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.