Babka wielkanocna jest idealną propozycją na zbliżające się święta. Zaskocz swoich bliskich przepysznym wypiekiem drożdżowym. Przepis ten jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Babka wielkanocna jest zawsze mile widziana na wielkanocnym stole. Polecam przepis!
Drożdżowa babka wielkanocna jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w czasie wielkanocny daje nam świąteczny klimat. Z tym domowym przepisem poradzi sobie każdy. Składniki są uniwersalne, więc znajdziesz je w dosłownie każdym sklepie. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis!
Składniki na drożdżową babkę wielkanocną – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy o średnicy 24 cm oraz szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 120 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka rozmiar L
- 100 g rodzynek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- otarta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
Wykonanie drożdżowej babki wielkanocnej krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania rozczynu. Do miski o średniej wielkości rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, ok. 100 ml letniego mleka oraz pół szklanki mąki.
Krok 2. Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Krok 3. W czasie gdy rozczyn odstawiliśmy na 15 min, cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Na tarce ścieramy skórkę z całej cytryny.
Krok 4. Masło umieszczamy w rondelku i na palniku o słabej mocy roztapiamy je, a następnie odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 5. Po 15 minutach rozczyn wylewamy do dużej miski. Do rozczynu dodajemy pozostałe mleko, cukier, mąkę oraz cukier wanilinowy, szczyptę soli, żółtka, otartą skórkę z cytryny i masło.
Krok 6. Całość dokładnie mieszamy (można to zrobić łyżką, mikserem lub robotem). Ciasto mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Ma powstać jasna i jednolita masa.
Krok 7. Po wymieszaniu dokładnie ciasta, dodajemy rodzynki i również dokładnie mieszamy, tak aby rodzynki były rozprowadzone po całej masie drożdżowej.
Krok 8. Ciasto odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej naczynie jest przykryć ściereczką.
Krok 9. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po 30 min ciasto przekładamy do formy, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
Krok 10. Po wyrośnięciu formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C (grzanie góra dół) i pieczemy przez ok. 35 min.
Krok 11. Po upieczeniu i wystudzeniu babki, polewamy ją lukrem. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania lukru, mieszamy ze sobą i polewamy babkę.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>