Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc

Zbliżające się Święta Wielkanocne to idealny czas do poszukiwań wyjątkowych przepisów, dzięki którym stworzymy istne pyszności. W związku z tym przedstawiamy zakwas na żurek z którego przez lata korzystały nasze babcie. Bo to właśnie on był głównym składnikiem zupy, którą z uwielbieniem wszyscy zajadaliśmy się na Wielkanoc przy wspólnym stole w gronie najbliższych.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Składniki na zakwas na żurek:

  • 6 pełnych łyżek mąki pełnoziarnistej
  • skórka lub piętka razowego chleba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna jałowca

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na zakwas na żurek krok po kroku:

Krok 1. Do przygotowanego naczynia (najlepiej szklanego lub z kamienia) wsyp mąkę, następnie dodaj do niej liście laurowe, pieprz, jałowiec oraz ziele. Obierz czosnek, pokrój go na mniejsze kawałki i lekko zgnieć, a potem dodaj do reszty składników.

Krok 2. Następnie dolej do naczynia ciepłej wody i dobrze wymieszaj. Później dodaj skórkę lub piętkę razowego chleba, po czym znów delikatnie zamieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Miłego popołudnia życzę wszystkim

 

Krok 3. Zakryj przygotowany zakwas na żurek gazą lub bawełnianą ściereczką. Jeżeli korzystamy ze słoika warto nałożyć na wierzch gumkę recepturkę, dzięki czemu materiał będzie się dobrze trzymał.

Krok 4. Na koniec odstawiamy zakwas na około 3 dni. Wówczas należy wyjąć skórkę od chleba oraz powstałą pianę, następnie zostawiamy go na jeszcze jeden dzień. Przez cały ten czas nie należy go mieszać.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę jarzynową po mojemu - klasyka w innym wydaniu

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z kurczakiem. Przepis, który zachwyci każdego domownika

Krok 5. Po 4 dniach zakwas na żurek jest już gotowy. Ze względu na to, że chcemy uzyskać, czysty zakwas przed użyciem należy go przecedzić i dobrze zamieszać. Jeżeli planujesz przygotować zakwas już teraz, możesz być spokojny, ponieważ można go przechowywać w lodówce nawet do 1,5 tygodnia.

Zachęcamy do podzielenia się własnymi przepisami na zakwas na żurek, który gości w Waszym domu na Wielkanoc!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapomniany przepis na ciasto „Piotruś na miodzie”. Miodowy przysmak naszych babć

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here