Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad

0
3806

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą jest idealnym daniem na rodzinny obiad. Jest nie tylko smaczna, ale również szybka w przygotowaniu. Po dokładkę sięgnie każdy członek twojej rodziny! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis

Zapiekanka kojarzy się z bagietką, sosem i warzywami. W tym przepisie poznasz nową wersję dania i przepis, po który z pewnością będziesz sięgać niejednokrotnie. Łatwość przygotowania i nie duża ilość składników jest atutem tego dania. Na moim stole zapiekanka gości bardzo często. Serdecznie polecam przepis!

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą – przepis

Do przygotowania zapiekanki potrzebne będzie nie duże naczynie żaroodporne.

  • ziemniaki 400 g
  • boczek wędzony 150 g
  • kiełbasa 150 g
  • cebula 1 szt. (średniej wielkości)
  • śmietana 18% 250 g
  • ser mozzarella ( 1 opakowanie)
  • jajko 1 szt.
  • olej 1 łyżka (rodzaj oleju według gustu)
  • czosnek 1 ząbek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

 

Wykonanie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą i boczkiem krok po kroku – przepis

Krok 1. Ziemniaki myjemy (można też obrać) i gotujemy w solonej wodzie. Ziemniaki powinny być niedogotowane.

Krok 2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w większą kostkę. Natomiast czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę.

Krok 3. Patelnię rozgrzewamy uprzednio wlewając olej (wybrałam rzepakowy). Wrzucamy boczek oraz kiełbasę i podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Całość smażymy do zaszklenia się cebuli.

DZISIAJ GRZEJE:  Mięsne kotlety waflowe - tego jeszcze nie jadłeś - zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Krok 4. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dno naczynia żaroodpornego (dno posmaruj małą ilością oleju).

Krok 5. Na warstwę ziemniaków układamy małą warstwę smażonego boczku, kiełbasy i cebuli z czosnkiem. Układamy składniki warstwami (zostawiłam trochę mięsa na sam wierzch zapiekanki).

Krok 6. Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami. Następnie zalewamy całą zapiekankę mieszanką.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bitki z sosem kurkowym. Smakowity obiad dla wielbicieli grzybów

Krok 7. Pokrojoną mozzarellę układamy na zapiekankę, a na wierzch układamy pozostały boczek z kiełbasą i cebulą.

Krok 8. Naczynie z zapiekanką umieszczamy do piekarnika w temperaturze 180*C. Pieczemy przez ok. 25-35 min. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę obsypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here