Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą jest idealnym daniem na rodzinny obiad. Jest nie tylko smaczna, ale również szybka w przygotowaniu. Po dokładkę sięgnie każdy członek twojej rodziny! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Zapiekanka kojarzy się z bagietką, sosem i warzywami. W tym przepisie poznasz nową wersję dania i przepis, po który z pewnością będziesz sięgać niejednokrotnie. Łatwość przygotowania i nie duża ilość składników jest atutem tego dania. Na moim stole zapiekanka gości bardzo często. Serdecznie polecam przepis!
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą – przepis
Do przygotowania zapiekanki potrzebne będzie nie duże naczynie żaroodporne.
- ziemniaki 400 g
- boczek wędzony 150 g
- kiełbasa 150 g
- cebula 1 szt. (średniej wielkości)
- śmietana 18% 250 g
- ser mozzarella ( 1 opakowanie)
- jajko 1 szt.
- olej 1 łyżka (rodzaj oleju według gustu)
- czosnek 1 ząbek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
Wykonanie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą i boczkiem krok po kroku – przepis
Krok 1. Ziemniaki myjemy (można też obrać) i gotujemy w solonej wodzie. Ziemniaki powinny być niedogotowane.
Krok 2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w większą kostkę. Natomiast czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę.
Krok 3. Patelnię rozgrzewamy uprzednio wlewając olej (wybrałam rzepakowy). Wrzucamy boczek oraz kiełbasę i podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Całość smażymy do zaszklenia się cebuli.
Krok 4. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dno naczynia żaroodpornego (dno posmaruj małą ilością oleju).
Krok 5. Na warstwę ziemniaków układamy małą warstwę smażonego boczku, kiełbasy i cebuli z czosnkiem. Układamy składniki warstwami (zostawiłam trochę mięsa na sam wierzch zapiekanki).
Krok 6. Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami. Następnie zalewamy całą zapiekankę mieszanką.
Krok 7. Pokrojoną mozzarellę układamy na zapiekankę, a na wierzch układamy pozostały boczek z kiełbasą i cebulą.
Krok 8. Naczynie z zapiekanką umieszczamy do piekarnika w temperaturze 180*C. Pieczemy przez ok. 25-35 min. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę obsypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>