Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy. Jest pulchne, a kakao w połączeniu z jabłkami i orzechami daje wyjątkowy, wyrazisty smak. Z pewnością zakochasz się w tym placku już od pierwszego kęsa, a przepis na niego zagości w Twoim domu na dłużej.
Czekoladowe ciasto z jabłkami nosi różne nazwy – salceson, placek amerykański, wiewiórka czy śmieciarz, jednak zawsze wygląda i smakuje podobnie. Niektórzy zamiast orzechów dodają suszone owoce, takie jak rodzynki czy żurawinę. Wykorzystując mój domowy przepis na placek, możesz mieć pewność, że zawsze wyjdzie idealne – wilgotne i pulchne zarazem.
Składniki na ciasto salceson:
Większość produktów (jak nie wszystkie) do przygotowania ciasta z pewnością masz w domu. Właśnie dlatego placek nazywany jest również śmieciarzem, ponieważ możemy wykorzystać to co aktualnie posiadamy. Mimo, że ta nazwa nie brzmi zachęcająco, serdecznie polecam wypróbować przepis, ponieważ ciasto jest pyszne i uzależniające.
- 4 średnie jaja (w temperaturze pokojowej)
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżeczka cynamonu
- 4 duże jabłka
- Szklanka orzechów włoskich
*Szklanka 250 ml
Przepis na salceson krok po kroku:
Krok 1. Przygotuj dużą miskę, a następnie wbij do niej jajka i dodaj cukier. Zmiksuj całość.
Krok 2. Potem do miski dołóż jogurt naturalny, olej, mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Krok 3. Tak przygotowane składniki na salceson miksuj przez około dwie minuty.
Krok 4. Umyj dokładnie jabłka i obierz je ze skórki, następnie pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Potem skrój owoce w kostkę wielkości około 1cm x 1cm.
Krok 5. Nadeszła kolej na przygotowanie orzechów włoskich. Na początek oczywiście należy rozłupać orzechy, a następnie dokładnie przebrać z kawałków skorupek. Potem skruszamy je na mniejsze kawałki.
Krok 6. Owoce i orzechy dodaj do ciasta, a następnie całość wymieszaj.
Krok 7. Salceson wyłóż do foremki wielkości 20/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Następnie piecz ciasto przez około 50 minut w 170 stopniach. Na koniec, po upieczeniu pozostaw placek przez 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Opcjonalnie:
Ciasto jest pyszne samo w sobie, jednak jeśli masz ochotę to jego wierzch możesz posypać cukrem pudrem. Będzie wtedy jeszcze słodsze.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>