Idealne ciasto na pierogi – takiego jeszcze nie jadłeś – sprawdź przepis

0
10700

Mamy dla was przepis na idealne ciasto na pierogi. Mięciutkie, pulchne i delikatne w smaku. Tradycyjne przepisy różnią się znacznie od prezentowanego dzisiaj, ale dajemy słowo, że pokochacie ten sposób przegotowania ciasta.  

Składniki są ogólnodostępne, także nie będzie problemu z ich skompletowaniem. Być może macie je już w swoim domu. Sekretem idealnego ciasta jest dobranie właściwych proporcji i dokładne jego wyrobienie.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta na pierogi

Zatem potrzebować będziemy:

  • 300 ml maślanki,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • szczypta soli,
  • ok 2 i 3/4 szkl mąki wrocławskiej typ 500

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta na pierogi krok po kroku

Krok 1. Do miski należy wsypać dwie pełne szklanki mąki wrocławskiej. Dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

Krok 2. Do mąki dolewamy maślankę i stopione letnie masło. Całość mieszamy łyżką.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 3.  Do tak przygotowanego ciasta stopniowo dosypujemy pozostałą część mąki. Ilość dodanej mąki zależna jest od gęstości maślanki. Całość wyrabiamy ręką do powstania gładkiego, pulchnego ciasta.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here