Mamy dla was przepis na idealne ciasto na pierogi. Mięciutkie, pulchne i delikatne w smaku. Tradycyjne przepisy różnią się znacznie od prezentowanego dzisiaj, ale dajemy słowo, że pokochacie ten sposób przegotowania ciasta.
Składniki są ogólnodostępne, także nie będzie problemu z ich skompletowaniem. Być może macie je już w swoim domu. Sekretem idealnego ciasta jest dobranie właściwych proporcji i dokładne jego wyrobienie.
Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta na pierogi
Zatem potrzebować będziemy:
- 300 ml maślanki,
- 3 łyżki stopionego masła,
- szczypta soli,
- ok 2 i 3/4 szkl mąki wrocławskiej typ 500
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta na pierogi krok po kroku
Krok 1. Do miski należy wsypać dwie pełne szklanki mąki wrocławskiej. Dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Krok 2. Do mąki dolewamy maślankę i stopione letnie masło. Całość mieszamy łyżką.
Krok 3. Do tak przygotowanego ciasta stopniowo dosypujemy pozostałą część mąki. Ilość dodanej mąki zależna jest od gęstości maślanki. Całość wyrabiamy ręką do powstania gładkiego, pulchnego ciasta.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>