Jak przygotować kruche ciasto – przepis

0
1683

Kruche ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Podane składniki wystarczą na przygotowanie pysznego ciasta na blasze o wymiarach około 24 x 24 cm.

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • jedna szklanka mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonania kruchego ciasta krok po kroku

Krok 1. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła wcześniej pokrojonego na małe kawałki, śmietany, soli i proszku do pieczenia należy zagnieść jednolite ciasto. Jeśli robimy to ręcznie, to starajmy się zrobić to szybko, by zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi.

Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (większa będzie na spód, a mniejsza na wierzch). Ciasto zawijamy w woreczki i schładzamy przez godzinę w zamrażarce.

Tak przygotowane ciasto jest idealną bazą do różnego rodzaju wypieków np:

  1. Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem – to połączenie to coś wspaniałego
  2. Szarlotka z pianką i kruszonką – boski przepis na ciasto
  3. Przepis na jagodzianki z kruszonką – idealne do popołudniowej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here