Dzisiejsza nasza propozycja na ciasto do kawy to klasyczna rolada czekoladowa z śmietanową masą na bazie serka mascarpone. Do dekoracji można użyć sezonowych owoców np. truskawek, malin czy borówek. Klasyki nigdy nie wychodzą z mody i ich smak jest zawsze lubiany przez wszystkich.
Składniki potrzebne do rolady czekoladowej – przepis
Do sporządzenia rolady czekoladowej potrzebować będziemy następujących składników:
- 4 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki potrzebne na krem do rolady, to:
- 300 g śmietanki 30% lub 36%
- opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 50 g białej czekolady
Wykonanie rolady czekoladowej krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając małymi etapami cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2. Ciągle mieszając na wolnych obrotach do piany dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy łyżkę oleju.
Krok 3. Mąkę należy połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i startą na tarce czekoladą. Mąkę dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Krok 4. Blachę o wymiarach 40×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st C przez ok. 13 minut. Gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zwijamy w rulon.
Jak wykonać krem do rolady krok po kroku – przepis
Krok 1. Śmietankę 36% należy ubić z cukrem na sztywno. Następnie, małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i wymieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2. Ostudzony biszkopt posmarujemy kremem i ponownie zwijamy w rulon. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Zimną roladę ozdabiamy roztopioną białą czekoladą i dekorujemy owocami. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>