Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to prosty i szybciutki przepis na małe co nieco. Z uwagi na fakt, że sezon na śliwki wciąż trwa warto choć raz upiec to ciasto dla swoich bliskich. Gwarantujemy, że zniknie z talerza bardzo szybko.

Składniki na ciasto ze śliwkami – przepis

Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebować będziemy następujących składników, w temperaturze pokojowej:

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania ciasta

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Składniki na kruszonkę:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo potrzebujemy tortownicę o średnicy 24 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekośliwkę w trzech prostych krokach

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Wykonanie ciasta ze śliwkami krok po kroku – przepis

Krok 1. Zacznijmy od szybkiego przygotowania kruszonki. Roztopione i ostudzone masło mieszamy z mąką oraz cukrem. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Krok 2. Śliwki należy opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, a następnie usunąć pestki.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Krok 3. Zabieramy się za ciasto. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.

Krok 4. Następnie miksując na wolnych obrotach, dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i rozkładamy na nim śliwki. Na koniec posypujemy zimną kruszonką.

Krok 6. Pieczemy w 180 stapianiach przez ok. godzinę. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here