Dania jednogarnkowe są zarówno bardzo wygodne do przygotowania, jak i szybkie w wykonaniu. Dziś przedstawimy Wam jeden z takich przepisów, który spodoba się zapewne większości z Was. Sprawdź koniecznie i podziel się tym przepisem z innymi.
Składniki na danie jednogarnkowe – przepis
Do przygotowania potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 kg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe lub wołowo-wieprzowe)
- 40 g makaronu spaghetti
- średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 g dowolnego żółtego sera
- olej do smażenia
- około 400 g krojonych pomidorów w puszce
- przyprawy do mięsa (np. rozmaryn, oregano, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, natka pietruszki)
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania dnia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie spaghetti krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności doprawiamy mięso, według własnego uznania. Masę mięsną mieszamy dokładnie, by wszystkie przyprawy dokładnie się połączyły.
Krok 2. Makaron spaghetti dzielimy na cztery części i każdą z nich na środku oblepiamy mięsem mielonym. Podsmażamy z oby stron do zrumienia się mięsa.
Krok 3. Kolejno należy drobno pokroić cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę i dorzucić do smażącego się mięsa. Całość przesmażyć przez około 2 minuty.
Krok 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem.
Krok. 5. Po upływie czasu danie posypujemy serem startym na grubych oczkach. Zapiekamy 5 minut i danie jest gotowe. Smacznego! 🙂
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>